ECONOMIA
Economia 04/04/2012

Brussel·les analitzarà "mesura per mesura" els pressupostos espanyols i presentarà les conclusions "en uns dies"

El portaveu econòmic de la Comissió diu que les autonomies tenen "un paper fonamental en la capacitat de l'Estat de respectar els seus compromisos europeus"

Acn
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea valorarà els pressupostos espanyols "mesura per mesura" per tenir una "avaluació completa" i confirmar que permetran reduir el dèficit fins al 5,3%, com ha promès el govern de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu econòmic de la CE, Amadeu Altafaj, ha celebrat que Brussel·les ja hagi rebut "informació detallada" i "voluminosa" sobre els pressupostos espanyols.

Altafaj ha dit que l'anàlisi "pot durar diversos dies perquè es tracta d'avaluar el pressupost amb totes les mesures que conté". Segons el portaveu, cal "garantir el compliment del 5,3% del dèficit". El govern de Mariano Rajoy ha d'aprovar en els propers dies el seu principal examen a Brussel·les.

La Comissió Europea s'està mirant amb lupa els pressupostos espanyols, i espera presentar-ne una avaluació completa en els propers dies. El portaveu econòmic, Amadeu Altafaj, ha dit que encara no es pot confirmar una data exacta per saber si els comptes compleixen amb les exigències europees perquè cal "calcular el seu impacte mesura per mesura".

Els experts europeus analitzaran, per exemple, la decisió espanyola d'aprovar una amnistia fiscal per augmentar els ingressos.

Altafaj ha dit que les amnisties "no són mesures fàcils de quantificar" perquè "és cada individu qui pren la decisió d'acollir-se o no" a la concessió del govern. "És difícil donar una xifra exacta de quant poden aportar aquestes mesures", ha destacat el portaveu europeu, que tot i així ha recordat que diversos països de la UE han aplicat iniciatives similars en els darrers anys "per aportar ingressos addicionals que permetin fer front a situacions puntuals".

Altafaj també ha destacat el rol que tindran les autonomies en l'èxit o fracàs dels pressupostos espanyols. "Les comunitats autònomes tenen un paper fonamental en la capacitat de l'Estat espanyol de respectar el seus compromisos europeus" ha dit el portaveu econòmic de Brussel·les. Segons ell, les comunitats "gestionen una proporció molt alta, molt elevada de fons públics" i per tant, calen "passos com la recent llei d'estabilitat" per "tenir un major control sobre els esdeveniments" i evitar desviacions.

Preguntat sobre l'augment de la prima de risc del deute espanyol després de la presentació dels pressupostos, Amadeu Altafaj ha reiterat que la CE "no comenta desenvolupaments als mercats a curt termini".

Amb tot, s'ha mostrat confiat que, si després de les examinacions europees es constata que els comptes espanyols compliran amb l'objectiu de dèficit, la situació millorarà.

"Un pressupost que confirmi l'objectiu de dèficit pel 2012 i que posi el país en una situació favorable per complir amb el 3% el 2013 no pot sinó generar confiança, i la confiança gradualment permetrà a l'Estat espanyol finançar-se a tipus d'interès més favorables", ha defensat.

El portaveu d'Olli Rehn ha afegit que és "important ser previsible en les accions i responsable en la gestió dels comptes públics" i ha reiterat que complir amb els objectius pactats a nivell europeu és fonamental.

stats