SISTEMA FINANCER
Economia 23/01/2011

Zapatero vol accelerar la reestructuració de les caixes aquesta setmana

El govern espanyol vol donar una bona empenta a la reestructuració del sistema financer, especialment de les caixes, en una setmana que també estarà marcada per la recta final de la reforma de les pensions.

Redacció
2 min

BarcelonaL'estira i arronsa entre les caixes d'estalvi i el Banc d'Espanya sobre la necessitat de fer un pas més en la seva reestructuració continua. Aquesta setmana el govern espanyol preveu donar una empenta important al seu pla de reforma del sistema financer, especialment pel que fa a les caixes, segons ha anunciat avui el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La bancarització de les caixes, que el govern espanyol defensa ja obertament, incomoda el sector, que defensa que ja ha fet els deures i que la nova llei i la primera ronda de fusions seran suficients per acabar amb la desconfiança dels mercats.

L'executiu coincideix amb el Banc d'Espanya en la necessitat urgent de calmar els mercats internacionals i que les caixes comencin a captar nous recursos ben aviat. Fa unes setmanes va sortir a la llum que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero prepara un decret que forci aquesta conversió de les entitats en bancs.

La preferència del govern espanyol és que la captació de fons per part de les caixes procedeixi del sector privat. És per això que vol modificar la regulació de les caixes per tal que puguin accedir als mercats de capital i animar així l'entrada d'inversors.

Però els dubtes dels mercats envers les caixes no faran fàcil ni ràpida l'atracció de capital privat i la nova injecció de diners públics a algunes entitats ja es dona per fet.

La necessitat de tornar a recórrer al Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB) serà l'oportunitat perquè el Banc d'Espanya posi condicions i fins i tot, prengui, si cal, una participació directa en alguna entitat de manera temporal.

Els escenaris que es plantegen per les caixes són encara molt oberts. La majora tenen ja coll avall que hauran d'acabar operant com a bancs.

Segons apunta avui La Vanguardia, l'enfrontament que hi ha ara sobre la taula és que el Banc d'Espanya vol que desapareguin com a entitats de crèdit i passin a convertir-se en fundacions. Així, la seva única relació amb les finances seria quedar-se com a accionistes de bancs.

Aquesta era ja una de les possibilitats que contempla la nova llei de caixes aprovada el juliol passat, però el que vol el governador del Banc d'Espanya és que sigui l'única opció per aquestes entitats.

stats