ENERGIA
Economia 24/08/2012

Els preus dels carburants arriben a un nou rècord abans de l'operació tornada

V.m.
1 min
El litre de gasolina ja costa 1,511 euros, un 15,26% més que fa un any.

BARCELONAEls conductors que tornen de vacances aquests dies s'han trobat amb la gasolina i el gasoil més cars que mai. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu dels carburants a Espanya ha arribat aquesta setmana a un nou màxim històric.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El litre de gasolina de 95 octans, per exemple, es paga de mitjana a 1,511 euros, i el litre de gasoil, a 1,420 euros. Els preus d'aquesta setmana, quan surten a les carreteres un gran nombre de vehicles, suposen un increment respecte a la setmana passada del 2,79% per a la gasolina i de l'1,79% per al gasoil.

L'última vegada que la gasolina va marcar un rècord històric va ser el 19 d'abril, quan el litre es pagava a 1,499 euros, i des de l'agost passat el preu ha viscut un increment del 15,26%. En aquest temps el gasoil s'ha encarit un 14,61%.

Aquesta vegada, però, el rècord es produeix pocs dies abans de la pujada de l'IVA -l'1 de setembre-, que, en passar del 18% al 21%, augmentarà la càrrega impositiva sobre els carburants, la meitat del preu dels quals ja correspon a taxes. El cèntim verd, el nou impost que pensa aplicar el govern espanyol, gravarà el gas i no els carburants, de manera que no es veuran afectats per la seva aplicació.

stats