CONSUM
Economia 01/09/2012

El gran comerç assumirà l'IVA que s'estrena avui

D.s.u.
1 min
Una dona mirant l'aparador d'una botiga de Barcelona.

BARCELONA.A partir d'avui molts productes seran més cars, per la pujada de l'IVA que el govern espanyol va aprovar al juliol i que passarà el tipus general del 18% al 21% i el reduït del 8% al 10%. L'augment, que podria incrementar la despesa familiar en fins a 470 euros, segons l'OCU, serà assumit per gran part dels grans comerços, tant d'alimentació com de roba i altres sectors. De fet, ahir mateix Repsol va anunciar que només aplicarà la meitat de l'alça de l'IVA en la gasolina, que està en màxims històrics. Els encariments més grans seran en material escolar, amb un IVA que passa del 4% al 21%, i en oci, del 8% al 21%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El petit comerç, però, segons indiquen les patronals, tindrà més dificultats per assumir aquesta pujada, perquè els marges són més estrets. L'associació de consumidors Facua, però, va denunciar dimecres que moltes de les empreses que havien anunciat que assumien el nou impost van començar a apujar preus a l'agost, un mes de poca activitat, i van avançar així el nou IVA.

Entre els comerços que han dit que l'assumiran hi ha el principal grup de supermercats espanyol, Mercadona, i d'altres com Eroski i Lidl. Pel que fa a les marques de moda, H&M, C&A, Benetton, Inditex o Mango també han anunciat que no aplicaran la pujada. I pel que fa a la restauració, Pans & Company també ha dit que no apujarà els preus.

stats