Economia 05/05/2015

El comerç català creix però encara perd botigues

Tot i que el sector va acabar el 2014 amb 885 empreses menys, les vendes al detall van augmentar un 2,2% 

Júlia Manresa
3 min
Les botigues més petites han pogut reduir el número de tràmits per poder obrir.

BarcelonaEl comerç de proximitat a Catalunya torna a créixer després dels anys de crisi i tanca el 2014 amb un augment del 2,2% en les vendes segons l'Informe del comerç català que ha presentat aquest dimarts la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC). "Sembla que la recuperació que vam començar a notar el 2014 es consolidarà aquest 2015", ha augurat el secretari general de la confederació, Miguel Ángel Fraile.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, el sector no va aconseguir aturar la tendència a la pèrdua d'empreses i establiments que arrossega des dels inicis de la crisi i va tancar l'any amb 885 empreses menys (una pèrdua d'un 1,1%), que va suposar que 759 locals comercials abaixéssin les persianes (-0,83%). Tot i això, la caiguda és inferior al -3% i al -2,2% de l'any anterior.

L'informe destaca també que es tracta del tercer any consecutiu que el sector del comerç al detall crea ocupació i a un ritme gairebé dues vegades superior al de la resta de l'Estat. De fet, l'informe detalla que el petit comerç català va augmentar un 0,9% l'ocupació, mentre que Espanya només ho va fer en un 0,2% i Madrid en va perdre un -1,3%.

"Les xifres proven que el nostre model més regularitzat funciona", ha detallat Fraile, que a més, ha volgut insistir que mentre les grans superfícies van registrar unes pèrdues d'un 2,7% al llarg del 2014, i per setè any consectiu; el passat va ser el primer any des de 2010 en què les vendes del comerç al detall van créixer en tots els sectors també en l'equipament de la llar, l'oci i l'alimentació que des d'aleshores no registraven índex positius.

A principis d'any, les dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) situaven l'increment global de la facturació en un 1,4%, però ara la Confederació Catalana de Comerç situa l'augment al 2,2% després de l'última actualització de les dades de l'INE però també de l'Eurostat i de l'Idescat.

Més autònoms estrangers

Una altra de les tendències que s'ha consolidat amb la sortida de la crisi és el traspàs de la població immigrant dins el sector.Des de 2009 fins l'any passat, la població nouvinguda ha anat augmentant en percentatge com a autònoms dels seus propis establiments fins arribar a significar un 11% del total. L'any 2009 suposaven el 7%. D'altra banda, també han anat disminuint la seva presència com a assalariats del sector. L'any 2014 els treballadors d'orígen estranger suposaven una mica més de l'11% dels empleats, mentre que el 2009 superaven el 13%.

"Han estat els més afectats de la crisi i han patit molts acomiadaments, per això molts han optat per obrir les seves pròpies botigues", ha aclarit el secretari general de la confederació de petits comerços.

L'especulació amb grans superfícies

Juntament amb l'informe anual del comerç català, la confeeració ha presentat aquest dimarts un memoràndum que han fet arribar a tots els grups polítics en motiu de les eleccions municipals. Com a punts claus de les demandes de l'informe hi ha l'especial èmfasi en les polítiques d'urbanisme per part dels ajuntaments. Fraile ha fet un crit d'alerta a les administracions locals perquè "no es deixin enlluernar" per ofertes especulatives promogudes per grans empreses i corporacions i "no intercanviïn terrenys com si fossin cromos" ara que l'economia es recupera.

En aquest sentit, Fraile ha fet referència a projectes com l'outlet de Viladecans o altres "projectes especulatius" en fases més inicials als quals ha fet referència com ara la possibilitat de noves obertures del gegant suec IKEA.

stats