ECONOMIA
Economia 03/07/2012

Els comerciants acusen el govern espanyol de voler imposar unitat de mercat

La patronal Pimec demana la liberalització d'horaris comercials en algunes àrees turístiques, mentre que el sindicat UGT assegura que la nova llei provocarà més precarietat laboral

Acn
2 min
Les botigues més petites han pogut reduir el número de tràmits per poder obrir.

BarcelonaLa Confederació General de Comerç de Catalunya (CCC) ha mostrat la seva contrarietat a la reforma de la liberalització del comerç que proposa el govern espanyol. Aquesta normativa preveu ampliar els horaris comercials en dies laborables de 72 a 90 hores setmanals i passar de vuit a 10 els festius autoritzats d'obertura comercial anual. El secretari general de la CCC, Miguel Ángel Fraile, destaca que la nova llei vol imposar una unitat de mercat a Espanya. Els comerciants consideren que la situació afavorirà les grans superfícies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El portaveu de l'entitat empresarial també desmenteix que les noves mesures suposin més consum i ocupació. Fraile exigeix consens al govern del PP, i argumenta que el botiguer treballa en el 47% dels casos sol, però que a partir d'ara es veurà obligat a contractar un altre treballador. Aquesta situació encara farà més difícil la conciliació familiar, perquè el 65% dels dependents del petit comerç són dones.

Des de la patronal de les petites i mitjanes empreses (Pimec) també es critica la iniciativa, però amb més matisos. Així, el president de l'organisme empresarial, Josep González, demana que la normativa es limiti a "certes àrees i artèries per millorar el consum turístic" i que no s'estengui durant tot l'any. Amb tot, coincideix amb la CCC que el petit botiguer es veurà obligat a contractar treballadors per obrir més dies festius, i que qui sortirà afavorit seran les grans superfícies.

La UGT va rebutjar les mesures del govern espanyol, perquè "tenallaran encara més les condicions laborals dels treballadors i les treballadores del sector del comerç". El sindicat creu que obrir més hores una botiga no generarà més llocs de treball, sinó que seran els mateixos empleats amb horaris totalment desregularitzats i més tortuosos" els que en patiran les conseqüències.

stats