ECONOMIA
Economia 01/07/2011

Els comerços donen el tret de sortida a una optimista campanya de rebaixes d'estiu

Cada català gastarà 57 euros, menys que el 2010, però s'esperen més compradors

Acn
2 min

BarcelonaAquest divendres s'inicia la campanya de rebaixes d'estiu, que, segons els comerciants, es preveu lleugerament millor que la de 2010. Després d'una temporada fluixa a nivell de vendes i gràcies a l'arribada amb retard del bon temps, els botiguers creuen que es portarà una bona dinàmica de vendes, sobretot durant les primeres setmanes. Segons una enquesta de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), cada català es deixarà uns 57 euros en aquesta campanya, un 41% menys del que es va gastar en el mateix període de l'any passat. Tot i això, l'augment en el nombre de compradors compensarà la caiguda de la despesa mitjana per persona. FUCI alerta del desconeixement dels drets dels consumidors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els comerciants esperen amb candeletes la campanya de rebaixes d'estiu, que comença aquest 1 de juliol. Després d'una temporada que ha sigut més aviat fluixa a nivell de vendes, la facturació durant aquest període pot superar la que es va aconseguir l'any passat. Segons la Fundació Comerç Ciutadà, el retard en l'arribada del bon temps farà que es pugui parlar d'una campanya de rebaixes igual o fins i tot millor que la de l'estiu de 2010.

Aquesta fundació augura una bona dinàmica de vendes, sobretot durant les dues o tres primeres setmanes de rebaixes. Pel que fa als preus, els comerciants creuen que es continuarà amb la inèrcia de les rebaixes d'hivern, ja que són molts els comerços que inicien la campanya amb descomptes d'entre el 40% i el 50%.

Menys despesa, però més compradors

Els catalans estan, segons FUCI, entre els consumidors que faran una despesa més gran de tot l'Estat espanyol. Segons una enquesta realitzada per aquesta associació, cada català es deixarà de mitjana 57 euros al llarg de tot el període de descomptes. Aquesta xifra representa un descens superior al 40% respecte als 72 euros de mitjana que es van gastar l'any passat. L'increment en el nombre de compradors, però, compensarà la caiguda de la despesa mitjana.

Roba i complements seran els articles més demandats en aquesta campanya, segons FUCI, que preveu que el 19% dels consumidors espanyols evitarà les marques, un 37% comprarà el que estigui més rebaixat i un 39%, només el que necessiti.

Recomanacions als consumidors

Les associacions de consumidors recomanen un consum racional, calculat i exigent durant les rebaixes i recorden que la qualitat dels productes ha de ser la mateixa que quan no hi ha descomptes. Segons aquestes associacions, és convenient que els compradors fixin prèviament un pressupost i una llista de les compres necessàries. També recomanen revisar amb atenció les etiquetes amb les característiques del producte. Aquestes, a més, han d'incloure de forma clara el preu anterior i el rebaixat o el percentatge de descompte.

Si no s'indica clarament a l'establiment, durant el període de rebaixes es poden fer servir mitjans de pagament com ara les targetes de crèdit. La botiga ha d'acceptar les devolucions o canvis dels productes que resultin defectuosos i, en el cas de béns de caràcter durador, la garantia és per un període de dos anys. FUCI també recorda als consumidors que han d'exigir i guardar sempre el justificant de compra com a única garantia davant una possible devolució o reclamació.

stats