Economia 10/06/2012

El rescat comportarà nova austeritat i reformes, segons els experts

El préstec serà una nova despesa per a l'Estat i tindrà efectes sobre els ciutadans, segons ha assegurat el director de l'Institut d'Estudis Financers, Josep Soler, a 'Catalunya Informació'

Ara
1 min

BarcelonaEls 100.000 milions d'Europa per salvar la banca espanyola suposaran una nova despesa per al govern espanyol, que es traduirà en "nous ajustaments" que afectaran directament els ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El director de l'Institut d'Estudis Financers, Josep Soler, ha assegurat aquest diumenge a 'Catalunya Informació' que caldran "nous ajustaments i noves reformes", encara que, com va dir De Guindos, no hi hagi cap imperatiu des d'Europa a canvi de concedir el préstec.

"S'hauran de fer més reformes, ens hi obligui Europa o nosaltres mateixos", ha afegit Soler, que ha assegurat que "no és veritat" que es digui que els ciutadans no patiran cap efecte de la nova situació que viurà a partir d'ara el sistema financer espanyol.

El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha defensat que el rescat és una mesura "imprescindible però no suficient" per poder pal·liar els temes de la reducció del dèficit públic i de la productivitat i el creixement. Els interessos del préstec, ha afegit, computen com a deute i com a dèficit per a l'Estat.

Segons Casas, qualsevol injecció a la banca comportarà pressió per part de Brussel·les perquè Espanya compleixi els objectius i això ho notaran els ciutadans. La més que possible pujada de l'IVA serà un via, i també hi pot haver una reformulació del sistema de pensions, a més d'una modificació de les estructures del sector públic i un control sobre el deute perifèric, ha afegit.

stats