Economia 13/09/2012

El dèficit català arriba el segon trimestre a l'1,03%, a mig punt de l'objectiu per a finals d'any

Les autonomies han de tancar l'exercici amb un dèficit de l'1,5%. El conjunt de comunitats acumulen un 0,9%

D.s.u.
2 min

BarcelonaCatalunya va tancar el primer semestre de l'any amb un dèficit de l'1,03%, un cop descomptats els avançaments de transferències de l'Estat enviades a principis d'any, mentre que el dèficit acumulat mitjà de totes les comunitats en termes homogenis va ser d'un 0,93%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En termes de comptabilitat nacional, el dèficit català va ser del 0,59% i l'espanyol del 0,77%, tot i que aquestes dades no són representatives del camí que porta el dèficit de cara a finals d'any, perquè inclou aquests avançaments de transferències.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest dijous les dades d'execució pressupostària de les comunitats autònomes corresponents al segon trimestre a la seu del ministeri. Ha considerat que, en conjunt, estan "en el camí de complir l'objectiu de dèficit" de l'1,5% a finals d'any.

Montoro ha assegurat que no es pot baixar la guàrdia en el control del dèficit, però s'ha "de celebrar" el compliment que estan donant les comunitats a l'estabilitat pressupostària, perquè ajuda a "recuperar la confiança" en l'economia espanyola.

El ministeri està "molt a sobre" de les comunitats que es puguin desviar d'aquest objectiu, ha dit el ministre: "Estem més que vigilants". Sobre Catalunya, Montoro s'ha limitat a dir que "la feina que fem des del govern espanyol és col·laborar perquè els serveis públics dels catalans estiguin garantits" i que "la lleialtat institucional sigui màxima".

"No hi ha descontrol. Hi ha un esforç compartit", ha considerat el ministre, que ha fet una crida a desfer el "tòpic" que les comunitats estan incomplint els deures.

Montoro ha presentat les dades el mateix dia que el Congrés ha adaptat la llei d'estabilitat al fons de liquiditat de les comunitats autònomes.

El ministre també ha descartat que estiguin estudiant crear una taxa Tobin a les transaccions financeres, perquè "no tindria sentit" si no es fa a nivell internacional.

Navarra (2,5%), Extremadura (1,89%) i Múrcia (1,8%) són les tres comunitats que ja han sobrepassat l'objectiu del dèficit per a finals d'any.

stats