Economia 10/07/2013

La concessió de crèdits continuarà caient fins al 2014

La Comissió Europa confirma que la concessió de crèdits "hauria de tocar fons" el 2014 i, a partir del 2015, podria començar a recuperar-se

Efe
2 min

Brussel·lesLa concessió de crèdits al sector privat a Espanya encara continuarà caient fins al 2014 i no serà fins al 2015 que es començarà a animar, segons confirma l'informe que ha presentat aquest dimecres la Comissió Europea (CE). L'any vinent "hauria de tocar fons" i, així, el 2015 podria començar a recuperar-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A partir d'aquí, la CE preveu que la concessió de crèdits a pimes i altres entitats no financeres augmentarà fins al juny de 2015, data límit de l'anàlisi. Aquesta millora serà impulsada, en principi, pels bancs que no han rebut ajudes públiques durant la crisi i que pertanyen a l'anomenat "Grup 0".

A més, la Comissió ha confirmat que, a mesura que s'estabilitzin els efectes de la consolidació pressupostària portada a terme a Espanya, el govern necessitarà menys crèdits. Així, els crèdits que anaven dirigits a l'Estat s'encaminaran al sector privat.

Brussel·les ha remarcat que la contracció del crèdit afecta "tots els sectors econòmics", tot i que s'accentua més en les pimes que en les empreses grans.

En concret, a l'abril, la concessió de diners al sector privat va caure gairebé un 12% internanual. Mentrestant, l'atorgament de crèdits al govern espanyol va augmentar un 14% interanual.

Els préstecs a empreses no financeres i habitatges van caure d'un any a l'altre un 19,5% i un 4,5%, respectivament. L'executiu comunitari relaciona aquest descens amb la transferències d'actius al Sareb –el conegut "banc dolent"–, que es va produir el desembre del 2012 i el febrer del 2013 durant el rescat a la banca espanyola.

Com la morositat no ha deixat d'augmentar, el nombre de bancs que han endurit els estàndards de concessió de crèdits van tornar a créixer a l'últim trimestre del 2012 i el primer trimestre del 2013, segons les dades del Banc d'Espanya. La Comissió Europea ha remarcat que, degut al context macroeconòmic, la morositat augmentarà als habitatges i a les empreses.

Malgrat tot, la CE ha pronosticat que aquest increment serà molt més moderat que el 2012.

stats