Economia 15/03/2012

L'exconseller Castells assegura que només una Europa federal salvarà l'eurozona

El grup d'opinió econòmica EuropeG, impulsat per Antoni Castells, defensa una autèntica integració política i fiscal per evitar fractures per la crisi que sacseja la zona euro

Efe
2 min

BarcelonaEl grup d'opinió econòmica EuropeG, impulsat per l'exconseller socialista Antoni Castells, ha advertit avui del risc real de fractura de l'eurozona si la UE no avança cap a una veritable i completa integració política i fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest grup de reflexió, integrat, a més, pels economistes Manuel Castells, Josep Oliver, Emilio Ontiveros i Martí Parellada i coordinat per Gemma Garcia, ha fet avui públic el seu primer informe, en què propugna una "Unió Federal Europea" com a pas imprescindible per sortir de la crisi econòmica i financera de la zona euro.

En un acte al Parc Científic de Barcelona, seu d'aquest nou grup d'opinió, els signants de l'anàlisi han explicat que Europa viu "la crisi més severa de la seva història", una crisi "singular", sense antecedents, que ha portat la UE a convertir-se en la "principal amenaça" de l'economia mundial.

Malgrat aquest escenari, el grup d'experts defensa "de forma inequívoca" la continuïtat de la unió monetària, tot i que alguns sectors de l'opinió pública han plantejat obertament la possibilitat que alguns països abandonin l'euro.

"El gran desafiament és dotar la Unió Europea d'autèntiques estructures federals", assenyala l'informe, que indica que al costat de l'euro i del Banc Central Europeu hi ha d'haver una veritable integració fiscal i de determinades polítiques econòmiques.

En aquest sentit, l'informe aposta per la creació d'una autoritat financera comuna, "embrió" d'un tresor comunitari, que faciliti la "mutualització" del deute entre els Estats i la possibilitat de compartir riscos.

La contrapartida a aquesta posada en comú dels riscos sobirans seria la transferència de poder polític des dels Estats membres a la UE.

"La unió monetària serà incompleta mentre no hi hagi un govern europeu amb un pressupost i un tresor capaços d'ocupar el paper que aquests instruments duen a terme als països federals que ens poden servir de referència", apunten els experts.

Antoni Castells ha assegurat que aquest procés pot ser gradual, encara que és l'única opció que pot garantir l'èxit d'una unió monetària ara molt debilitada.

De no produir-se aquest procés d'integració política i fiscal, adverteixen els integrants d'EuropeG, s'obren a l'horitzó dos escenaris possibles amb un denominat comú: "el fracàs de la unió monetària".

El primer d'aquests escenaris seria el d'una UE aparentment governada per l'eix francoalemany, encara que en la pràctica dirigida per l'Alemanya d'Angela Merkel.

"Es tractaria -sostenen els economistes- d'un escenari inestable, difícilment acceptable políticament i que acabaria fent molt difícil la supervivència de la moneda única".

El segon dels escenaris possibles és la fractura de la zona euro, una hipòtesi que ara per ara "comença si pot ser" i que suposaria que els països més febles de la UE, davant la impossibilitat de fer front als ajustos exigits per Europa, decideixin abandonar l'euro i devaluar la seva moneda, amb les conseqüències negatives que això comportaria per a la seva economia.

El Grup d'Opinió i Reflexió en Economia Política EuropeG, creat a final del 2011, emetrà informes cada tres mesos i preveu tractar qüestions com les reformes econòmiques i la competitivitat de l'economia espanyola, la remodelació del sistema financer o l'equilibri apropiat entre austeritat i creixement.

stats