CONSTRUCCIÓ
Economia 17/11/2011

La construcció caurà un 19% enguany a Espanya i continuarà a la baixa el 2012

La rehabilitació s'apunta com un dels camins probables de la recuperació, mentre que l'obra pública s'enfonsa un 35% només aquest any

Beatriz Arias
2 min
Menys IVA per rebaixar l'estoc d'habitatges nous

BarcelonaLa construcció caurà un 19% a Espanya aquest any i les perspectives apunten a que el 2012 continuarà aquesta tendència baixista, tot i que alentida. Fins a un 9% més, segons l'informe de previsions d'hivern d'Euroconstruct, que aquest matí ha presentat l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC). "Fins i tot l'any 2013 sembla que serà d'estancament i no veiem raons de signes de canvi per al 2014", ha declarat Josep Ramon Fontana, responsable de la unitat prospectiva d'Euroconstruct. A mig termini, i per arribar a la fase d'estancament, hauran de coexistir la recuperació d'alguns segments de l'edificació que ja hauran completat el seu reajustament amb els segments d'enginyeria civil que seguiran ensorrant-se a causa de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La recuperació està doncs lluny de ser una realitat ja que a l'explosió de la bombolla immobiliària s'ha sumat una crisi amb la què les retallades pressupostàries han disminuït la inversió en obra pública, que ha rebaixat la seva activitat a Espanya un 35% només aquest any. Des del 2008 la caiguda acumulada ha estat del 60%. I per a l'any que ve es calcula que la caiguda es situarà en el 24%.

A l'altra banda es troba el segment de la rehabilitació com una de les alternatives més probables per caminar cap a la recuperació. És la via que estan seguint altres països europeus, segons Josep Ramon Fontana. Al 2011, de cada euro invertit en el sector de la construcció a Espanya, 37 cèntims ja han anat a parar a la rehabilitació, quan la mitjana europea es situa en 42 cèntims. La rehabilitació ja representa el 40% del mercat de la construcció a Europa. "A Alemanya la quantitat de la subvenció atorgada per a la rehabilitació és directament proporcional a l'estalvi energètic que aquesta comportarà, amb la qual cosa l'estímul no és només econòmic, sinó també tècnic", ha apostat Josep Ramon Fontana.

Pel que fa al segment de l'edificació residencial, l'informe explica que aquest any acabarà sense donar mostres de recuperació de vendes ni d'estabilització. Per al 2012 el panorama podrà millorar una mica però encara continuarà la caiguda (-0,1%). Caldrà esperar al 2013 i 2014 per presenciar tímids avenços (+2,5%) i només en nínxols molt concrets que els promotors hauran de detectar "amb un bisturí làser", en paraules de Josep Ramon Fontana. Els volums de construcció d'habitatge residencial no s'espera que superin els 100.000 anuals. En opinió de Fontana, si hi ha un canvi de govern a Espanya després de les eleccions i es recupera la desgravació per habitatge "el canvi a la nova fiscalitat pot eliminar alguna de les incerteses i animar els compradors que estan posposant les seves decisions". Fontana ha considerat que el retorn de la desgravació per habitatge seria una mesura excepcional i que hauria d'estar acotada en el temps.

Per últim, l'edificació no residencial també està a l'espera d'una millora en l'economia i el 2011-2012 serà encara un període molt recessiu, amb una caiguda al voltant del 10% anual.

stats