CONSTRUCCIÓ
Economia 13/03/2016

Les constructores també emigren

Els gegants del sector només tenen un 11% de les obres a Espanya per la caiguda de l’obra pública

Xavier Grau
3 min
La caiguda de l'obra pública a Espanya

BarcelonaCada cop més estadístiques indiquen el repunt que hi va haver en la construcció durant el 2015. El sector va créixer un 4,6% a Espanya l’últim trimestre de l’any passat, mentre que a Catalunya aquest increment va ser d’un 2,1%. Aquest repunt, però, és insuficient per mantenir la vitalitat de les empreses del sector. A més, la caiguda provocada per l’esclat de la bombolla va ser tan forta que encara s’està molt lluny de recuperar els nivells d’abans de la crisi. A més, la recuperació que s’està produint es deu a l’impuls del sector privat, ja que l’obra pública encara segueix molt deprimida.

El pes d'Espanya en les grans constructores

El departament d’Economia de la Generalitat ho va apuntar en l’anàlisi de les dades de creixement del PIB. La construcció, deia l’informe, ha recuperat el creixement “després de set anys de fort ajustament”. Ara bé, puntualitzava que això es devia a la millora de l’habitatge. En canvi, “l’obra civil, molt dependent de la dinàmica d’inversió pública, ha frenat la seva activitat”. Segons l’estudi, les licitacions d’obres van augmentar el 2013 i el 2014, però van tornar a disminuir el 2015.

Una caiguda que corroboren les dades de Seopan, la patronal de les constructores. La licitació d’obra pública a Espanya va caure un 22% l’any passat. Entre totes les administracions van treure a licitació obres valorades en 10.111 milions, 3.000 milions menys que el 2014. La gran retallada va correspondre als ajuntaments, que van disminuir la licitació un 35% (equivalent a 1.400 milions). També va retallar fortament el govern central, ja que el conjunt de l’administració central, que inclou els diferents ministeris i alguns organismes com el gestor d’infraestructures ferroviàries Adif, els ports o la part pública d’Aena, va retallar la licitació un 20% (que, en xifres reals, es tradueix en un descens superior als 1.200 milions). Més discreta va ser la retallada de les comunitats autònomes, que només van rebaixar la licitació un 7,5% (que només van significar 205 milions menys).

Aquesta depressió del sector de l’obra pública ha obligat les grans constructores a buscar negoci fora d’Espanya. Les sis grans del sector a l’Estat (ACS, Acciona, FCC, Ferrovial, OHL i Sacyr) només tenen un 11% del negoci a Espanya. Els projectes que tenen a l’estranger pugen a més de 72.500 milions, set cops més que els que tenen al seu país d’origen. De fet, la seva cartera d’obra a Espanya va caure el 2015 un 17% respecte al 2014, mentre que l’obra que tenen pendent d’executar a l’estranger va créixer un 9%.

Això explica que les constructores segueixin retallant les plantilles a Espanya mentre les augmenten a l’estranger. Fa pocs dies FCC va anunciar un ERO per acomiadar fins a 750 empleats de la seva filial de construcció a Espanya. Això se suma a l’ERO que Sacyr va presentar el mes passat, que podria afectar fins a 400 treballadors de la filial de construcció de la companyia a l’Estat.

Fent una anàlisi més acurada de les dades de Seopan, s’observa que la Generalitat es va desmarcar de la mitjana de les comunitats i el 2015 va treure a licitació obres per un valor superior a les de l’any anterior. Durant el 2015 l’administració catalana va treure a licitació obres per valor de 444 milions, un 11% més. No va ser l’única comunitat que va decidir invertir més. Navarra, l’Aragó, Galícia, el País Basc i les dues Castelles van augmentar les inversions molt més que Catalunya. En canvi, a la resta de comunitats les licitacions van caure l’any passat. En el cas de Madrid, un 31%.

La Generalitat inverteix més

En xifres absolutes, la Generalitat va ser l’administració autonòmica que més volum va treure a licitació el 2015, amb 444 milions, cosa que suposa un 4,4% del total de totes les comunitats i supera Madrid, que va licitar 376 milions, un 3,7% del total. L’augment de la inversió de la Generalitat i la retallada a Madrid expliquen que Catalunya fos el 2015 la comunitat més inversora.

Les xifres demostren que el conjunt de les administracions van retallar la licitació d’obra a Catalunya en quasi 470 milions, perquè l’esforç inversor de la Generalitat no va compensar la retallada de l’administració central i dels ajuntaments. Segons la patronal Seopan, durant els nou primers mesos de l’any passat tres quartes parts de la inversió a Catalunya la van fer la Generalitat i les administracions locals, i només una quarta part l’administració central. Una proporció molt superior a la mitjana estatal, on la inversió de l’administració central suposa gairebé la meitat del total.

stats