Economia 27/11/2014

El consum de ciment a Catalunya està en els nivells de 1960 i fins al 2025 no es normalitzarà

Els productors demanen mesures per abaratir l'energia per sobreviure

Ara
2 min

BarcelonaEl consum de ciment a Catalunya està en els nivells de l'any 1960 i no es normalitzarà, però sense arribar als màxims històrics del 2007, fins l'any 2025, segons han explicat aquest dijous els representants de Ciment Català, la patronal del sector que agrupa les sis fàbriques que tenen a Catalunya Molins, Portland Valderribas, Cemex i Lafarge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consum per persona i any ha caigut a Catalunya un 85% des dels 1.113 quilos per habitant i any a uns 176 quilos l'any 2014. A més, el consum cau més a Catalunya que al conjunt espanyol. De fet Catalunya només suposa el 12% del consum de ciment espanyol, quan l'economia catalana suposa el 18% del PIB de l'Estat.

Segons Àngel Cecós, president de Ciment Català, el consum no es recuperarà fins a l'any 2025, tot i que per situar-se en xifres properes a la mitjana europea, d'entre 400 i 500 quilos l'any per habitant, i mai per tornar als rècords d'abans de la crisi. Les sis plantes que hi ha a Catalunya tenen una capacitat de producció d'uns 8 milions de tones anuals, però actualment se'n fabriquen 3,2 milions de tones, de les que 1,3 milions són per al mercat interior i 2 milions per l'exportació.

Les vendes a l'exterior han estat la salvació del sector, que té parada una de les sis plantes que hi ha a Catalunya i ha passat d'una plantilla global de 4.000 empleats l'any 2007 a només una mica més d'un miler. Però ha diferència d'altres crisis del sector, les exportacions no creixen tant com va passar en el cicle de 1976 a 1986, o entre el 1992 i el 2000.

Això es deu, segons els directius del sector, a la poca competitivitat davant de la indústria de països competidors com Tunísia o Egipte, per l'elevat preu de l'energia a Espanya. Per això, des del sector demanen que a les plantes es pugui utilitzar com font energètica la incineració de residus, d'una banda, i que aspectes del rebut de la llum que corresponen a polítiques energètiques, com les primes a les renovables o el carbó, passin als pressupostos de l'Estat per abaratir el cost energètic. També demanen que les administracions animin el consum reprenent l'obra pública, al menys aquella que pot ajudar l'economia general com el Corredor del Mediterrani.

stats