CONSEQÜÈNCIES DEL CAOS AERI
Economia 09/12/2010

Els controladors aeris es neguen a declarar a la fiscalia de Madrid

Els dotze tècnics citats per a avui al·leguen que els ha de jutjar un tribunal militar. El fiscal ha avançat que si segueixen així suspendrà les citacions. Aena assegura que van ser 440 els que van "abandonar" el lloc de treball

Acn
2 min

MadridDotze controladors aeris han comparegut a l'Audiència provincial de Madrid, però s'han negat a declarar al·legant que és un tribunal militar el que els hauria de citar, a causa de la militarització sota la que es troben des de dissabte. El fiscal, Eduardo Esteban, rebutja aquesta idea perquè considera que quan es va cometre el suposat delicte el cos encara no havia estat militaritzat. La fiscalia ha citat per a aquest divendres sis controladors més i a vuit el dilluns vinent. Amb tot, el fiscal ha avançat que si segueixen el mateix mètode d'evasió, sota el qual no es trobaven quan es van absentar dels seus llocs de treball, suspendrà les citacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si es detecta que es va cometre un delicte, el fiscal donarà trasllat de les diligències al jutjat competent, que segons el seu parer, és el jutjat d'instrucció. Ja que els controladors no han col·aborat, el fiscal ha afirmat que prosseguiran les investigacions per aclarir que va succeir entre els dies 3 i 4 a través dels informes policials.

Sobre els motius per haver citat aquests 26 controladors, el fiscal ha afirmat que "per algun lloc s'havia de començar" i d'aquests la policia n'havia agafat nom i cognom perquè eren a l'Hotel Auditorium de Madrid la nit del divendres.

Eduardo Esteban ha defensat que sigui el jutjat de cada comunitat autònoma el que instrueixi el cas, perquè segons el seu parer, va ser en cada aeroport on es va cometre el suposat delicte. El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, ha demanat coordinació perquè l'actuació sigui homogènia. Esteban ha aclarit que no ha especificat a quina pena es poden enfrontar. "No es pot suggerir una pena perquè encara no s'ha iniciat el procediment", ha afirmat.

Mentre alguns representants del sindicat de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA), com ara César Cabo, continuen fent declaracions "a títol individual", Aena els acusa d''intentar enganyar l'opinió pública". Els tècnics mantenen que el fet que abandonessin els seus llocs de treball o que es neguessin a treballar massivament els seus llocs de treball no va ser el que va portar a tancar l'espai aeri, ja que entenen que es podia haver continuat operant. Segons el gestor aeroportuari, en canvi, aquestes afirmacions són un intent "a la desesperada" per intentar eludir les seves responsabilitats després de "trepitjar" els drets dels ciutadans. Segons Aena, un total de 440 controladors van abandonar el lloc de feina divendres a la tarda (262 controladors, 154 del torn de tarda i 108 del torn de nit) i dissabte (178 controladors, 9 del torn de dia i 169 del torn de matí).

stats