Economia 09/08/2012

La crisi compleix el seu cinquè aniversari

Fa cinc anys que el BCE va realitzar la primera injecció de capital per frenar el contagi de la crisi de les hipoteques 'subprime'

Ara
1 min

BarcelonaEl 9 d'agost del 2007 el BCE va decidir injectar als bancs de la zona euro més de 94 milions d'euros amb la intenció de contenir la crisi de les hipoteques 'subprime', que afectava els Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mercat immobiliari nord-americà feia setmanes que es desplomava a marxes forçades i les insolvències es disparaven. Els préstecs entre bancs s'encarien davant els dubtes sobre la solvència mútua i els inversors patien per una congelació del crèdit.

Les autoritats europees, davant els primers senyals que els bancs europeus es podien veure implicats en aquesta crisi, van intentar evitar-la amb una injecció sense precedents en volum i amb un mecanisme legal que no es feia servir des dels atemptats de l'11-S.

Tot i l'acció coordinada del BCE i la Reserva Federal, que va injectar 17.000 milions, els mercats van interpretar la reacció de les autoritats monetàries com un senyal de la importància del problema i van accentuar les caigudes de la borsa.

Els problemes darrere de les hipoteques 'subprime' no van fer més que augmentar. Després de provocar el rescat de dues de les principals gestores d'hipoteques del país, Fannie Mae i Freddie Mac, van arrossegar a la fallida el gegant financer Lehman Brothers un any i dos mesos més tard i van provocar el pànic entre els inversors congelant el crèdit.

El contagi a Europa, tot i les mesures del BCE, va arribar, i molts governs europeus van haver de dissenyar programes de sanejament del seu sector financer. A Espanya es va intentar contrarestar la congelació del crèdit i la caiguda de l'activitat constructora amb estímuls com el Plan E.

stats