ECONOMIA
Economia 23/02/2012

Brussel·les confirma la recessió de l’economia espanyola i obre la porta a flexibilitzar l’objectiu de dèficit

La Comissió Europea preveu una caiguda de l'1% del PIB espanyol per al 2012. El comissari d'Economia, Olli Rehn, espera que el govern central presenti els pressupostos del 2012 per decidir si rebaixa l'objectiu de dèficit

Laia Forès
1 min

Brussel·les p { margin-bottom: 0.21cm; } L'economia espanyola entrarà en recessió aquest any, però la contracció de l'activitat que pronostica Brussel·les, del -1% del producte interior brut (PIB), és menys pessimista que la indicada per altres organismes. El Fons Monetari Internacional (FMI) va preveure una caiguda de l'1,7%, i el Banc d'Espanya la va situar en l'1,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, les previsions de la Comissió Europea no tenen en compte l'impacte sobre l'economia que poden tenir les noves mesures d'austeritat que preveu el govern espanyol i que es concretaran quan l'executiu central presenti els pressupostos definitius per al 2012.

L'economia espanyola retrocedirà un 0,7% entre gener i març d'aquest any. Un creixement negatiu que s'afegirà a la caiguda del 0,3% registrada en l'últim trimestre del 2011, i confirmarà l'entrada tècnica en recessió. A finals d'any, Brussel·les preveu que la situació millori: l'últim trimestre de l'any tancarà amb un creixement zero. La zona euro també entra en recessió. La Comissió Europea xifra la caiguda de l'economia de la moneda única en tres dècimes (-0,3% PIB).

Flexibilització del dèficit

El comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, ha obert la porta a flexibilitzar l'objectiu del dèficit públic espanyol per adaptar-lo al nou escenari econòmic, molt pitjor del que es preveia quan es van negociar els objectius. Tot i això, Rehn condiciona la revisió dels objectius de reducció de dèficit, actualment situat al 4,4% del PIB per a aquest any, al fet que el govern espanyol es comprometi fermament amb la política d'austeritat i presenti els pressupostos del 2012.

"Quan tinguem tota la fotografia, prendrem decisions", ha assegurat Rehn en referència a la possible flexibilització dels objectius de dèficit espanyol.

stats