Economia 29/05/2012

La crisi fa créixer la corrupció en les empreses privades

Un estudi revela un creixement en el nombre d'executius disposats a subornar per aconseguir un negoci. L'Oficina Antifrau presenta un decàleg de bones pràctiques per fugir de la corrupció a les empreses

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaLa corrupció no és només cosa de l'administració pública. L'enduriment del Codi Penal, fa dos anys, i la inclusió com a delicte de les pràctiques de corrupció dintre de les empreses no han frenat a Espanya el frau entre les companyies per aconseguir negocis, segons un estudi de la consultora Ernst & Young, que detecta que creix el nombre de directius disposats a fer pagaments en metàl·lic i regals a les persones que prenen decisions en altres empreses per no perdre una venda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi, fet a nivell global, conclou que un 15% dels executius justifica els pagaments en metàl·lic per guanyar o retenir un negoci, mentre que un 16% justifica els regals personals, i un 30% oferir entreteniment. Les dades a Espanya es disparen en el capítol dels regals: un 26% dels executius espanyols els justifica; són més baixes pel que fa als pagaments en metàl·lic: un 12%.

La presentació d'aquest estudi coincideix amb un decàleg de principis de transparència i prevenció de la corrupció a les empreses que ha elaborat l'ONG Transparència Internacional i que recomana la creació de codis ètics, vies de denúncia i un increment de les mesures de transparència, entre d'altres.

Segons les dades d'Ernst & Young, la crisi econòmica ha impulsat el relaxament dels criteris ètics dins de les empreses. Quan està en joc la supervivència de la companyia, els directius estan més disposats a conductes il·legals. Així, la permissivitat amb aquest tipus de conductes ha augmentat en relació amb l'any 2011.

L'autora del treball, Silvina Bacigalupo, ha dit aquest matí en un acte de presentació a l'Oficina Antifrau de Catalunya que la introducció d'aquestes mesures en les empreses contribueix a allunyar el fantasma de la corrupció també dels ens públics i ha recordat que la nova legislació internacional no entén de grandària. Totes les empreses, fins i tot les més petites, estan subjectes a la legislació penal sobre corrupció.

stats