ECONOMIA
Economia 01/03/2012

Rajoy arriba a Brussel·les amb l'objectiu "que tot surti bé"

A un dirigent del PP se li ha escapat obertament que l'executiu espanyol està negociant amb la UE perquè revisi l'objectiu de dèficit. L'executiu només confia a esgarrapar "unes dècimes". "Complirem, tot i que les circumstàncies han canviat", diu el ministre De Guindos

Ara
2 min
Mariano Rajoy arriba a la cimera dels líders del PP, prèvia a la cimera de la UE a Brussel·les / EFE

BarcelonaEls líders europeus han començat a arribar a Brussel·les, on aquesta tarda arrenca la cimera de caps d'estat i de govern de la UE que ha d'analitzar l'estat de la crisi i les eines per sortir-ne. Espanya i els països més afectats per la situació econòmica, com Grècia, Portugal o Itàlia, esperen una revisió dels objectius del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit només arribar a la capital belga que espera "que tot surti bé". Per primera vegada el PP ha admès obertament que està negociant amb la UE que es flexibilitzi el 4,4% de dèficit permès per a aquest 2012 per poder quadrar els pressupostos que el govern espanyol ha de presentar d'aquí unes setmanes.

Al vicesecretari general d'organització del PP, Carlos Floriano, se li ha escapat quan criticava el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba per estar, suposadament, atiant les protestes al carrer: "Aquesta sembla la manera que té Rubalcaba de donar-nos suport perquè Brussel·les rebaixi l'objectiu de dèficit". "No cal que s'hi esforci més", ha insistit.

El govern espanyol creu que només podrà esgarrapar "unes dècimes" de l'objectiu de dèficit. Ho ha dit el ministre d'Afers Exteriors i de Cooperació, José Manuel García-Margallo. A tot estirar "es podria aspirar a dècimes", ha dit en declaracions a 'Los desayunos de TVE'.

El que vol l'executiu de Rajoy és que les institucions europees i la resta de països de la UE coneguin amb profunditat l'agenda de reformes que està aplicant Espanya perquè, quan correspongui, en facin una avaluació.

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha dit aquest dijous que Espanya "complirà" els compromisos assumits en matèria de reducció de dèficit, però "tenint en compte que les circumstàncies han canviat" per la recaiguda de la recessió, cosa que –ha dit– obliga a encetar "un procés de negociació" sobre els objectius. Rajoy va admetre ahir que no podria garantir el compliment de l'objectiu de dèficit. "L'abaixarem tant com puguem", va dir.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha insistit aquest dijous que no preveu una rebaixa de la reducció del dèficit fixat per a Espanya fins que l'executiu de Rajoy presenti els pressupostos per al 2012 i doni més detalls de la desviació del 2011.

Espanya va tancar 2011 amb un dèficit del 8,51%, 2,51 punts per sobre del que es va acordar amb Brussel·les. Això suposa una retallada de 29.000 milions extra, sempre que no es relaxin els actuals objectius de reducció de la despesa pactats amb la Comissió Europea.

La UE busca aprovar el tractat que imposa la disciplina pressupostària

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Els líders de la UE es reuneixen fins aquest divendres en el Consell Europeu de primavera amb l'objectiu d'aprovar el tractat per reforçar la disciplina pressupostària de la zona euro. Abans es discutiran les estratègies per sortir de la crisi.

stats