ECONOMIA
Economia 13/07/2011

Alemanya bloqueja la cimera europea sobre Grècia

La UE no aconsegueix tancar un acord sobre el deute. Merkel s'apropa, però, a les propostes del BCE per superar la crisi del deute. Itàlia engega un pla de privatitzacions

Redacció
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La cancellera alemanya Angela Merkel ha forçat, finalment, que es posposi la cimera de la UE que encara ahir reclamava el president del conseller europeu Herman van Rompuy. Berlín troba que és complicat tancar un pla quan només han passat tres dies de l'última reunió dels ministres de Finances. La previsió ara és que es faci la setmana que ve. La revifada de la crisi del deute ha enganxat Merkel acabant un viatge de tres dies per l'Àfrica. La cancellera ha preferit callar públicament, per evitar més sacsejades als mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i la passivitat de Merkel, vista la inseguretat dels mercats per la crisi de l'euro, els governs europeus ara estan preparats per fer passos radicals.

Fins i tot Alemanya està oberta a aprovar allò a què fins ara s'oposava: que el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF) sigui utilitzat pels països membres per recomprar els seus propis bons. Alemanya s'apropa així al posicionament del Banc Central Europeu (BCE) sobre Grècia. L'ens emissor fa molts mesos que reclama que es capaciti el fons de rescat de la Unió Europea per comprar deute al mercat, cosa que permetria al mateix BCE abandonar aquesta tasca, que no li correspon ni li atorga credibilitat.

"Berlín està disposada a trencar tabús", va remarcar ahir el portaveu del ministeri alemany de Finances, Martin Kotthaus, alhora que valorava també com a bona opció la proposta plantejada abans-d'ahir pel segon banc alemany més gran, el Commerzbank, de reestructurar el deute grec amb quitances del 30% i refinançament dels bons a 30 anys.

Pla italià

D'altra banda, ahir Itàlia va confirmar que demà aprovarà el pla d'austeritat que li reclamen els mercats, cosa que va ajudar a tranquil·litzar els nervis sobre la solvència del país que presideix Silvio Berlusconi. Això va provocar que la prima de risc d'Itàlia baixés fins als 280 punts (ahir va arribar als 320 punts) mentre que la d'Espanya va tancar en 307 punts després que hagués començat la sessió en 319 punts.

stats