Economia 23/07/2012

Els cursos de formació arribaran a la meitat d'aturats que l'any passat, un 23% del total

La retallada del govern espanyol limita l'oferta de cursos d'aquest any. Catalunya hi destinarà prop de 111 milions, un 30% menys que l'any passat

Ara
2 min

BarcelonaLa convocatòria de programes de formació a aturats arribarà a menys de la meitat d'afectats que l'any passat per la retallada del 57% que ha fet el govern espanyol en matèria de polítiques actives d'ocupació. Concretament, 145.000 aturats catalans es beneficiaran d'algun programa davant els 295.000 del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb un atur de més de 615.000 persones, el 30 de juny, això vol dir que l'oferta formativa arribarà a poc més del 23% del total d'aturats. "En comptes de trossejar l'oferta per ampliar la cobertura, apostem per una millora de la qualitat", ha destacat aquest dilluns la secretària d'Ocupació, Esther Sànchez.

Com a novetat, aquest any, el 70% dels cursos que ofereixin tant entitats públiques com centres privats hauran d'incloure una acreditació amb certificats de rofessionalitat equivalents a graus mitjans o superiors de FP.

Entre les convocatòries previstes hi ha programes com ara el Joves per l'Ocupació, adreçat a nois i noies de 16 a 25 anys amb baixa qualificació o dèficit formatiu. Combinarà formació amb feina a través d'un contracte mínim de sis mesos. Està previst que arribi a 3.000 joves aturats.

També s'ampliarà el Forma i Insereix, un programa que fins ara es reservava a empreses –el va fer servir Seat per formar i contractar personal per a l'Audi Q3, per exemple– i que ara s'estén a empreses de treball temporal. Les ETT podran demanar subvencions per fer aquest programa sempre que es comprometin a contractar el 80% dels participants i en grups mínims de 75 persones. En el cas de centres de formació, tant públics com privats, el compromís és inserir en empreses el 60% dels participants.

Un tercer programa anirà orientat a les persones aturades sense prestació ni subsidi. Se'n beneficiaran 1.500 aturats que rebran formació i un contracte.

El pressupost dels vuit Centres d'Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de la Generalitat comptaran amb un pressupost de 6,5 milions per arribar a uns 6.000 aturats.

El Consorci de la Formació Contínua de Catalunya comptarà amb 20 milions d'euros per fer formació a 53.000 treballadors, dels quals el 40% seran aturats.

La secretària d'Ocupació ha avisat les entitats formatives privades i públiques que col·laboren en les polítiques actives que hauran de canviar i adaptar-se a l'actual situació de restricció pressupostària. Sànchez ha demanat cooperació per aconseguir "millor qualitat formativa i financera" si no volen desaparèixer.

stats