Economia 29/03/2012

El Congrés dóna llum verda al codi voluntari de bones pràctiques bancàries amb els vots del PP, CiU i PNB

Preveu mesures per evitar desnonaments amb la dació en pagament com a últim recurs

Acn
2 min

MadridEl Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dijous al codi voluntari de bones pràctiques bancàries amb què l'executiu espanyol vol frenar l'onada de desnonaments i que inclou, com a última mesura, la dació en pagament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha destacat que la mesura ja ha tingut èxit perquè s'hi han adherit les principals entitats bancàries, i ha justificat la voluntarietat de la mesura, perquè una "imposició" directa del codi per part del govern espanyol hauria vulnerat les garanties bancàries. La mesura s'ha aprovat amb els vots a favor del PP, CiU i PNB, mentre que el grup socialista hi ha votat en contra. En total, 210 vots a favor i 109 en contra.

El codi voluntari de bones pràctiques bancàries preveu mesures de refinançament i, en un últim extrem, la dació en pagament per a les famílies amb tots els seus membres a l'atur que no tinguin recursos addicionals i que tinguin un primer habitatge afectat amb una hipoteca inferior als 200.000 euros en una ciutat de més d'un milió d'habitants.

El decret també estableix que els interessos moratoris que s'apliquen sobre aquestes famílies seran com a màxim del 2,5% sobre els que s'havien pactat.

De Guindos alerta sobre els problemes de la dació en pagament

El ministre De Guindos ha recordat que el decret vol evitar desnonaments i ha destacat que la generalització de la dació en pagament no és desitjable perquè podria provocar que els bancs restringissin els seus crèdits. Per aquest motiu, el titular d'Economia ha destacat la resta de mesures que inclou el decret, amb reestructuracions del deute, entre d'altres. Segons De Guindos, l'aplicació del codi beneficiarà milers de famílies que es troben en situacions límit, perquè permetrà, entre d'altres coses, allargar els terminis d'amortització.

Per contra, l'exministre de Treball Valeriano Gómez ha afirmat que la mesura podria afectar menys del 4% de les famílies que es poden considerar sota el llindar de l'exclusió social. Gómez ha retret a l'executiu de Rajoy que hagi menystingut un "problema que afecta 400.000 aturats".

Malgrat que l'han qualificat d'insuficient, CiU i PNB han votat a favor de la convalidació del decret. El portaveu de la federació en habitatge, Pere Macias, ha afirmat que el seu "sí" és coherent amb el seu discurs perquè CiU va ser la primera formació que va portar al Congrés una iniciativa que feia referència a la dació en pagament. Macias ha lamentat que el grup socialista no hagi donat suport a la mesura després de no haver fet "absolutament res" per millorar la situació de les famílies amb problemes per pagar les hipoteques mentre va governar.

stats