AUDITORIA
Economia 02/10/2017

El ‘big data’ serà clau per controlar els comptes públics

La digitalització permetrà sistemes d’alerta per evitar la corrupció

Xavier Grau
3 min
La majoria de factures i la gestió de les administracions públiques està digitalitzada, i això n’hauria d’afavorir el control.

BarcelonaLa digitalització i el big data resultaran claus en un futur per al control de l’administració i, per tant, per a la prevenció de la corrupció, segons ha explicat a l’ARA el síndic major de la Sindicatura de Comptes de Catalunya, Jaume Amat. Aquests aspectes, entre d’altres que afecten l’auditoria pública, es van tractar dijous i divendres a Barcelona en la XII Trobada Tècnica i Fòrum Tecnològic, que va reunir més de 200 participants de diferents òrgans de control de les administracions de l’Estat, semblants a la Sindicatura de Comptes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Jaume Amat va explicar que en la trobada es va analitzar com es poden desenvolupar eines per millorar el control de les administracions i de prevenció de la corrupció. En aquest sentit, el síndic major considera que “la tecnologia és un paquet molt important”. Així, el Fòrum Tecnològic, que es va celebrar coincidint amb la trobada, va analitzar com es pot treballar avui en dia en l’auditoria pública, quan totes les dades de gestió de les administracions i dels organismes i empreses públiques estan digitalitzades, són al núvol i es poden tractar amb eines modernes de big data.

“L’auditor està obligat a saber utilitzar aquestes eines”, indica el síndic major, que destaca que quan tot anava amb paper l’auditoria es basava en un sistema de mostreig, però “avui en dia hi ha ordinadors que poden detectar on són els factors de risc que l’auditor ha de veure”. La Generalitat té actualment totes les factures i eines de gestió digitalitzades, recorda, i això hauria de permetre un millor control, i més ràpid, amb informes que es podrien arribar a fer en períodes de només uns mesos. “És qüestió d’introduir eines de control”, assegura Jaume Amat.

Més control en menys temps

Així, segons el màxim responsable de la Sindicatura de Comptes, amb unes eines informàtiques avançades es podrien introduir alertes pràcticament automàtiques per avisar l’auditor. “És un problema de recursos”, indica Amat, i recorda que hi ha països avançats que ja disposen d’aquest tipus d’eines. En concret, “Finlàndia ja té sistemes de control digitalitzats que permeten la fiscalització dels comptes públics en un temps rècord”.

Però a més d’aquests sistemes tecnològics per al control, Jaume Amat també reclama més informatització en els procediments interns de la Sindicatura de Comptes i altres òrgans de control dels comptes públics. “L’auditor treballa d’una manera molt mecànica” amb una sèrie de procediments que podrien ser informatitzats, indica.

No obstant, Jaume Amat considera que, al marge del control comptable de l’administració, en aquest procés també hi ha aspectes jurídics que són importants. “L’administració funciona a base de normes i això s’ha d’actualitzar”, indica el síndic major, que a més preveu de cara al futur un canvi en els procediments de l’auditoria pública, que anirà més dirigida als resultats que als procediments.

“Ara preocupa com s’hi ha arribat, a un resultat, el procediment”, indica, però en un futur “el que preocuparà és on s’ha arribat, serà més important dir-li al ciutadà quin ha estat el resultat, què ha aconseguit l’administració amb la seva actuació, quin és el resultat d’una escola o una comissaria, què s’ha fet”.

A més, el síndic major creu que cal millorar també els sistemes per fer arribar als mitjans de comunicació i, en definitiva, a la societat, els resultats de les auditories als ens públics.

stats