ECONOMIA
Economia 27/03/2012

El govern espanyol vol posar en marxa l'emissió d''hispabons' abans de l'estiu

Així ho ha confirmat el ministre d'Economia en una entrevista a RAC1 després de sopar amb el conseller Mas-Colell

Ara
2 min

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha confirmat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que els anomenats 'hispabons' podrien veure la llum en les properes setmanes, i així ho va comunicar ahir al conseller Mas-Colell en la reunió que van tenir tot sopant en un restaurant de Barcelona. Els 'hispabons' són emissions conjuntes de deute de l'Estat i les comunitats autònomes amb la garantia del Tresor Públic. L'emissió es podria fer al juny. Els 'hispabons' "podrien ser una realitat a l'estiu", ha dit el ministre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Economia està buscant la fórmula per a l'emissió. Primer cal definir l'aval que oferiria l'estat en aquestes emissions, les garanties que tindria el deute i, també, la seva denominació, els terminis de venciment o la rendibilitat. Els 'hispabons' permetrien harmonitzar les emissions de les diverses administracions públiques –i evitar, així, que hagin de pagar més del que paga l'Estat–. Fa mesos que diverses autonomies, liderades per Catalunya, els reclamen. El ministeri d'Economia estudia impulsar-los, cosa que permetria estalviar uns 1.000 milions d'euros, segons estimacions del ministre d'Economia.

De Guindos ha assegurat que els 'hispabons' obligarien les autonomies i l'administració de l'Estat a fer un càlcul previ de les seves necessitats d'emissió de deute públic per a un exercici.

Precisament, la Generalitat llançarà a l'abril una emissió de bons dirigits a particulars –la quarta d'aquest tipus– per captar 2.000 milions d'euros, que oferirà una rendibilitat del 4,5% als inversors que subscriguin bons a un any i un 5% anual als qui adquireixin els bons a dos anys.

El ministre assegura que en el sopar d'ahir amb el conseller no van parlar del pacte fiscal inspirat en el concert econòmic que promou la Generalitat. "No hi ha pacte fiscal que solucioni els comptes de ningú: sortim de la crisi, tornem a generar llocs de treball i després ja en parlarem", ha etzibat. També ha evitat dir si els pressupostos de l'executiu espanyol per a aquest any inclouran els diners de l'Estatut que l'estat deu a la Generalitat.

stats