COMERÇ EXTERIOR
Economia 20/08/2016

El dèficit comercial català creix tot i el rècord exportador

L’augment de les importacions eixampla el saldo negatiu un 11,2%, fins als 6.577 M€

Paula Solanas
3 min
El dèficit comercial espanyol es va reduir en un 31,4% en els primers sis mesos de l’any, la millor dada des del 2013.

BarcelonaLes xifres rècord de les exportacions catalanes no van ser suficients per millorar el dèficit comercial de Catalunya en els primers sis mesos de l’any. En el primer semestre el saldo negatiu de la balança entre el total d’exportacions i importacions va créixer un 11,2%, fins als 6.576,9 milions d’euros, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Economia i Competitivitat espanyol. Aquest refredament es va produir tot i l’augment de les exportacions catalanes, amb un repunt del 2% respecte al mateix període del 2015, fins als 32.539,8 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les vendes a l’exterior de Catalunya, que van registrar la xifra més alta de la sèrie històrica en un mes de juny, representen una quarta part del total de les exportacions espanyoles en el primer semestre, que es van situar en 128.041,2 milions d’euros. Tot i així, l’augment de les importacions catalanes en un 3,4%, fins als 39.116,7 milions d’euros (que suposa un 28% del total espanyol), va eclipsar aquest impacte positiu i va acabar enfonsant el saldo de la balança comercial.

Malgrat les males notícies en els resultats del saldo comercial, el departament d’Empresa de la Generalitat va destacar en un comunicat la bona marxa de les exportacions catalanes, amb un creixement per sobre de la mitjana europea (-0,8%) i d’economies fortes com Alemanya (1,5%), França (-1,2%) i el Regne Unit (-5,3%). En els primers sis mesos de l’any, van destacar les exportacions dels productes químics (26,5% del total), seguides dels béns d’equipament (19%) i el sector alimentari (13,5%). Per contra, les vendes d’automòbils van retrocedir un 1,8%, així com les primeres matèries, que van caure un 18%.

Les exportacions a la Unió Europea van seguir liderant el comerç català amb l’exterior i van créixer un 4,3%, especialment les que tenen com a destí països de l’eurozona. No obstant, les vendes fora del mercat comunitari van caure globalment un 2,3%, empeses per la reducció de les exportacions al mercat americà, on van caure un 8,7%.

Millora a l’Estat

En el conjunt de l’economia espanyola, la tendència de la balança és diferent, amb una notable reducció del dèficit comercial, en un 31,4%, fins als 7.878,3 milions d’euros en els primers sis mesos de l’any, la millor dada des del 2013. El ministeri va destacar el creixement de les exportacions espanyoles en un 2,3%, mentre que les importacions van retrocedir un 0,5% amb un total de 135.919,5 milions d’euros.

Per sectors, les vendes a l’exterior del sector de l’automòbil, que suposen un 18,9% del total, van empènyer aquests resultats amb un creixement del 13,3% interanual. De fet, aquesta indústria va disparar un 58,6% el superàvit comercial respecte al mateix període de l’any passat, fins als 4.101,9 milions d’euros. Les exportacions de l’alimentació, les begudes i el tabac també van registrar un repunt del 6,1%, mentre que les dels béns d’equipament van créixer un 5,6% fins al juny.

De tota manera, el secretari d’estat de Comerç, Jaime García-Legaz, va anticipar que l’escenari dels pròxims mesos no és “excessivament optimista” per a les exportacions, encara que confia en la fortalesa de l’empresariat espanyol per aguantar en un context econòmic advers.

El titular de Comerç va apuntar a l’alentiment de l’economia de la Unió Europea i la resta del món com un dels principals obstacles que hauran de superar les vendes d’Espanya a l’exterior. Tot i així, va descartar un efecte del Brexit sobre la balança comercial espanyola a curt termini, encara que va afirmar que la depreciació de la lliura farà més difícil “col·locar els productes” al mercat britànic.

stats