Economia 03/05/2016

Brussel·les posa en dubte el pla de Montoro per a reduir el dèficit

La Comissió Europea adverteix que Espanya no complirà tampoc el 2017 i creu que la incertesa política a l'Estat pot afectar negativament el creixement econòmic

Laia Forès
2 min
Brussel·les no es creu les xifres de dèficit del govern espanyol en funcions/FERNANDO ALVARADO/EFE

Brussel·lesLa Comissió Europera no es creu els comptes que el govern espanyol en funcions va presentar divendres. En les previsions econòmiques publicades aquest dimarts, Brussel·les frena l’optimisme del ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro. Segons els càlculs de l’executiu comunitari, Espanya continuarà amb un dèficit excessiu, per sobre del 3% del PIB, almenys fins el 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brusse·les creu que el dèficit del 2016 se situarà en el 3,9% i baixarà fins al 3,1% el 2017. Madrid, en canvi, preveu que l’any que ve l’Estat ja tindrà els comptes sanejats amb un dèficit públic del 2,7%. De fet, la Comissió Europea estudia sancionar l’Estat en els propers dies pel seu dèficit excessiu i demanarà a Madrid mesures addicionals que permetin situar el dèficit per sota del 3% l’any que ve. "Haurem de prende decisions, però en el seu moment", ha confirmat el comissari europeu d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha tret importància a les diferències amb la Comissió Europea pel dèficit. "És una qüestió de dues dècimes. Estic convençut de que és una diferència que es pot solucionar perfectament", ha dit aquest dimarts a Madrid en declaracions a la premsa.

Incertesa política

En el seu informe econòmic, la Comissió Europea també adverteix l’Estat dels riscos que té per a l’economia espanyola la incertesa política que provoca la imminent repetició d’eleccions per la incapacitat dels partits de formar un nou govern. El document assenyala que hi ha “riscos de rebaixar la previsió de creixement derivats principalment de la incertesa que envolta la formació d’un nou govern”.

L’informe també deixa clar que Espanya haurà d’impulsar mesures addicionals per sanejar els comptes públics de cara a l’any que ve, un fet que pot afectar el creixement. Brussel·les no només creu que el pla de Montoro per a reduir el dèficit en 5.000 milions d'euros no és suficient sinó que subratlla el seu impacte negatiu: segons l’informe, “les mesures necessàries per a corregir el derrapatge pressupostari registrat al 2015” podrien afectar negativament les previsions de creixement. Precisament fa unes setmanes, L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), també va advertir de la necessitat de més ajustos per a reduir el dèficit.

Revisió a la baixa del creixement

Tot i els riscos, la Comissió Europea vaticina que l'economia espanyola creixerà un 2,6% del PIB aquest any i un 2,5% el que ve. La xifra del 2016 suposa una revisió a la baixa de dues dècimes respecte a les últimes previons fetes per Brussel·les xifres. En qualsevol cas, el creixement de l'economia espanyola se situa per sobre de la mitjana de l'economia de la zona euro, que augmentarà un 1,6% el 2016 i un 1,8% el 2018. "El creixement econòmic a Europa es manté malgrat un context mundial més difícil", ha assegurat Moscovici.

Atur

El creixement econòmic a l'Estat es va consolidant però la reducció de l'atur es fa molt a poc a poc i continua doblant la mitjana europea. Segons les previsions de la CE, la taxa d'atur a Espanya se situarà en el 20% aquest any (8,9% a la UE) i baixarà fins el 18,1% el 2017 (8,5% a la UE). Només Grècia té una taxa d'atur més elevada que l'espanyola.

stats