ECONOMIA
Economia 28/03/2012

Convivencia Cívica Catalana defensa que Catalunya té un superàvit fiscal del 4%

Francisco Caja assegura que Catalunya rep de l'estat més que no pas aporta, però es nega a ensenyar l'informe en què es basen, en una entrevista a Catalunya Ràdio

Ara
2 min

BarcelonaL'entitat Convivencia Cívica Catalana, que s'ha centrat fins ara a denunciar una suposada persecució del castellà a Catalunya, intenta qüestionar el dèficit fiscal català amb un estudi propi que assegura que Catalunya té un superàvit fiscal del 4% del PIB. El seu president, Francisco Caja, assegura que el pacte fiscal que defensa CiU es basa en una "falsedat absoluta". El dèficit fiscal és la diferència entre el que aporten els catalans al conjunt d'Espanya en forma d'impostos i el que reben a través dels serveis públics i les inversions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i la contundència de les seves tesis, en una entrevista a Catalunya Ràdio Caja s'ha negat a ensenyar els documents en què es basen: "No li vull ensenyar els documents perquè jo cobro per la meva feina. Els hi donaré l'any que ve", ha contestat Caja al periodista Manel Fuentes. "Si l'informe es tan important per al Govern català, estic obert a qualsevol oferta".

Les dades que aporta l'informe comparen les balances fiscals dels lands alemanys i de les comunitats autònomes espanyoles per negar que la solidaritat a Alemanya estigui limitada al 4% del PIB.

El Govern situa el dèficit fiscal al 8,4% del PIB (16.409 milions d'euros). El PSC critica que s'hagi neutralitzat el dèficit públic de l'estat, que el 2009 va ser d'un 9,4%, i rebaixa el dèficit fins al 0,4% (791 milions), si es té en compte el dèficit disparat que ha provocat la crisi a les arques de l'estat.

Andreu Mas-Colell va presentar fa uns dies les balances fiscals actualitzades del període 2006-2009 seguint el mètode que van consensuar els experts del grup de treball del 2004 (flux del benefici).

El castellà, "perseguit"

En l'entrevista a Catalunya Ràdio, Francisco Caja ha tornat a carregar contra la immersió lingüística. "La llengua catalana és bellíssima i seria tonto per la meva part no valorar-la. Però el castellà està exclòs a Catalunya; està exclòs de les escoles com a llengua vehicular", ha dit.

Fuentes ha preguntat al final de l'entrevista per què no parlava en català a Catalunya Ràdio. El president de Convivencia Cívica llavors ha contestat en català i ha dit: "Vostès a Catalunya Ràdio i als mitjans oficials no parlen castellà, la llengua exclusiva és el català. Per una qüestió de reivindicar la llibertat d'ús de la meva llibertat, parlo castellà o català com em rota, això ho permet la constitució i jo ho faig".

stats