Economia 02/12/2014

"Estem vivint una forma degenerada del que era l’economia de mercat": 15 coses que s'han dit sobre el capitalisme al Cercle d'Economia

Un debat sobre l'actual sistema econòmic debat sobre les mesures a prendre i Podem s'hi cola com a actor convidat sense ser-hi

Sílvia Barroso
3 min
D'esquerra a dreta, en el sentit de les agulles del rellotge: Antonio Franco, Josep Ramoneda, Jordi Mercader, Fiona Maharg, Carles Gasòliba, Antón Costas, Alfredo Pastor, Belén Barreiro i Jordi Bacaria en el debat 'El futur del capitalisme' al Cercel d'Economia / CRISTINA CALDERER

BarcelonaResum en 15 frases del debat sobre el futur del capitalisme que s'ha fet aquest matí al Cercle d'Economia, organitzat conjuntament amb el Cidob:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Anton Costas, president del Cercle d’Economia

1. “De capitalismes n’hi ha molts. No és el mateix l’europeu nòrdic, l’anglosaxó, el nord-americà, el xinès. Però alguna cosa va malament, i n’és el senyal el que passa amb la desigualtat, la pobresa i les oportunitats”

2. “El bon capitalisme és el que s’orienta al benestar, a la renda per càpita. A diferència del mercantilisme, s’orienta a millorar les oportunitats de la gent. I quan això és trenca, alguna cosa va malament”

3. “Una societat pot funcionar relativament bé amb desigualtat si hi ha oportunitats, el somni americà. Però no es tolera la desigualtat quan es percep que no hi ha oportunitats per molt que t’esforcis”.

Carles Gasòliba, president del Cidob

3. “El capitalisme ha canviat sempre i ara necessita canviar per sobreviure. Hem de trobar reformes pràctiques, quedem-nos el que té de millor”.

Alfredo Pastor, professor d’economia al Iese Business School

4. “El propòsit de l’economia no és maximitzar l’individu, sinó facilitar el desenvolupament de la persona en el seu entorn, i per fer això cal entrar en la comunitat a la qual pertany, per això l’objecte és el bé comú”.

5. “Segurament hem deixat que l’enriquiment pesi massa (...) La manera d’arreglar això no és extirpar la llista de valors, sinó posar-hi ordre, evitar que la riquesa no sigui el més poderós. El valor més poderós ha de ser el bé comú, com es fa en una família”.

6. “Estem vivint una forma degenerada del que era l’economia de mercat, que va ser el millor instrument de prosperitat. Ara cal pensar què és el més important i orientar les coses en aquesta direcció”.

Jordi Bacaria, catedràtic d’economia aplicada i director del Cidob

7. “Hi ha un discurs molt construït i amb molts adeptes contra la desigualtat. En canvi per altres la desigualtat continua sent el motor del capitalisme, com la inflació. No hi ha res pitjor que una extrema desigualtat però tampoc hi ha res pitjor que l’extrema igualtat. El que és dolent és la falta d’equitat, que és el que és injust, la desigualtat no necessàriament ho és”.

Belén Barreiro, directora de MyWord i expresidenta del directora de MyWordCIS

8. “Hi ha dues noves tendències socials: el rebuig de les grans empreses i el de les corporacions financeres. I no depèn de la classe social sinó de com la crisi t’ha tractat, cosa que afecta les classes mitjanes. I els ciutadans moderats, els de centre i fins els de dretes tenen índexs preocupants de rebuig al capitalisme. Per això sorgeix Podem, com a resposta a la traïció que la gent sent dels partits que han governa, i pot recollir vots que els vindran per molts camins”.

Antonio Franco, periodista

9. “Tinc la sensació que el capitalisme es resisteix a canviar, però està sent forçat a fer-ho, i tinc l’esperança que això continuarà, crec que el capitalisme està condemnat a reformar-se”.

10. “La gent s’ha cansat de [només] protestar i ha entès que a través de les urnes es poden canviar moltes coses des de dins [del sistema]. I Podem ha fet una demostració de punteria en reorientar-se de l'anticapitalisme cap a una nova socialdemocràcia”.

Jordi Mercader, empresari, president de Miquel y Costas & Miquel

11. “El desenvolupament del capitalisme continuarà passant pels grans eixos de sempre, que són el sentit dels productes que oferim i la competitivitat. Però cal vertebrar-lo millor. La gestió de la complexitat creixerà, i ho hem de tenir en compte per preservar un model que tenim, millorar-lo sempre ha estat important però ara és imperatiu”.

Fiona Maharg, corresponsal de Thomson Reuters Breakingviews

12. “La solució de més impostos no és gaire popular, de fet els impostos han baixat als països de la OCDE. Per què? No tant per falta de solidaritat sinó perquè la gent no se’n fia dels governs a l’hora de gestionar la recaptació”.

13. “Potser hauríem de pagar menys als alts executius si no és eficient posar-los impostos alts, perquè està clar que els salaris dels executius són un focus de malestar”.

Josep Ramoneda, filòsof i periodista

14. “La socialdemocràcia no ha sabut trobar el seu paper i el que s’anomenen model liberal durant els anys 80, 90 i part dels 2000 va crear la idea del control social i la utopia d’una immensa classe mitjana amb les mateixos anhels que les classes altes. La crisi va acabar amb això, la classe mitjana es va partir en dues meitats, la dels que van conservar la feina, encara integrats, i els altres, marginats”.

15. “S’ha convertit en un valor la capacitat d’autoexplotar-te i el polític s’ha convertit en el buc expiatori. Cal que la política es recuperi i recuperi autoritat, sinó anirem cap a formes d’autoritarisme”.

stats