Economia 24/01/2011

El preu dels lloguers d'oficines a Barcelona cau un 8,3% durant el 2010

3 min

BarcelonaEl preu dels lloguers d'oficines a Barcelona ha caigut un 8,3% durant l'any 2010 si es pren de referència l'eix de negocis de passeig de Gràcia i Diagonal, que han acabat l'exercici a 19,25 euros al mes el metre quadrat, segons un informe de la firma Jones Lang Lasalle.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El director de Jones Lang Lasalle a Barcelona, Jordi Toboso, ha assenyalat durant la presentació avui de l'informe a la capital catalana que "la previsió del seu grup per al 2011 és que es produeixi una nova caiguda en l'any en curs d'un altre 5% a Barcelona, després de la qual cosa preveiem que hi haurà una estabilització dels preus".

La caiguda dels preus dels lloguers d'oficines ha estat superior en altres zones de la capital catalana, en especial al que es denomina a l'informe "zona secundària" i que es correspon amb el 22@ -el districte tecnològic del Poblenou- i la plaça Europa, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), amb un descens del 8,11%

És en aquesta zona secundària on s'han tancat el 41% de les operacions de lloguer durant l'any passat, mentre que en l'eix de negocis, la zona més cara, el volum d'operacions ha estat amb prou feines del 13%.

Al Prat de Llobregat i Sant Cugat del Vallès, els preus han caigut més, un 12,5% en el conjunt del 2010, segons les dades d'aquest estudi.

Una de les previsions de Jones Lang Lasalle és que el 2012 Barcelona es quedarà gairebé sense nous projectes d'oficines, "després de tres anys de sobreoferta".

Així, entre 2011 i 2012 es preveu que surtin per destinar-se al mercat de lloguer només 68.000 metres quadrats d'oficines. Aquest any tan sols el nou edifici de Catalana Occident a Sant Cugat ja tenia 20.000 metres quadrats.

L'altre pilar de la nova oferta seran els 25.000 metres quadrats de Porta Firal, d'Iberdrola Immobiliària, entre Plaça Espanya i Zona Franca, que en principi ha de sortir al mercat el 2012.

En total, s'han contractat 226.000 metres quadrats, un 23% més que l'any passat, amb operacions com la de l'Agència Tributària, 6.000 metres quadrats a plaça Espanya, el trasllat d'Axa al World Trade Center de Cornellà o Reebok, que ha portat les seves oficines a Sant Cugat.

"El 59% de l'oferta que ha sorgit a plaça Europa s'ha col·locat en els dos últims anys. L'última d'aquestes ubicacions és la d'Antonio Puig, que trasllada les seves oficines a aquesta àrea en una operació clau, amb la qual cosa és una de les àrees que tindrà un bon comportament, en especial quan arribi el metro", ha apuntat Toboso.

Però en aquesta zona hi ha promocions paralitzades que sumen més de 30.000 metres quadrats, ja que els promotors esperen que es reactivi el mercat per tornar a impulsar alguns edificis.

D'una altra banda, les operacions d'inversió han sumat aquest any a l'àrea de Barcelona un total de 607 milions, fet que suposa un increment de l'11% respecte l'any anterior, i una xifra molt similar a la que hi ha hagut a la ciutat de Madrid.

Però el 23% d'aquesta xifra correspon a una única operació, la compra per part del fons alemany Deka de l'edifici de Diagonal 640 a Realia, per valor de 145 milions d'euros, i per tant no es preveu que aquest any el 2011 es pugui arribar a aquesta xifra de nou.

Una altra operació destacada ha estat la venda de la Casa de les Punxes per part de Colonial, sumant en total 12 operacions d'inversió, amb 50 milions d'euros per cada compravenda.

"Hi ha escassetat de producte bo adequat al que busquen els grans fons d'inversió", ha advertit Toboso, per afegir que "no veiem que els bancs es desprenguin de grans actius i de grans edificis, i per tant no són grans operacions".

També seguirà, segons l'opinió de Toboso, la venda de petits locals comercials, com el local de Dolce&Gabbana comprat per 17 milions d'euros per Landon, una de les societats d'inversió de la família Almirall, segons publica avui Expansión.

stats