Economia 28/08/2014

La demanda interna apuja el PIB al 0,6%

El creixement interanual del segon trimestre es va situar en l'1,2%

Acn
2 min
Actual terminal de contenidors Best a Barcelona / ACN

BarcelonaL'economia espanyola ha crescut un 0,6% intertrimestral durant el segon trimestre del 2014, una taxa dues dècimes per sobre de la registrada en el període entre gener i març, segons ha publicat aquest dijous l'Instituto Nacional de Estadística (INE). El creixement del producte interior brut (PIB) respecte al mateix trimestre de l'any anterior se situa en l'1,2%, enfront del 0,5% del trimestre precedent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les taxes de creixement trimestral i anual coincideixen amb les publicades en l'avançament del PIB trimestral del 30 de juliol. La contribució al creixement agregat anual de la demanda interna és un punt i dues dècimes superior a la registrada el trimestre anterior, passa de 0,7 a 1,9 punts.

Per contra, la demanda exterior redueix la seva aportació al PIB trimestral en cinc dècimes respecte al trimestre passat (de -0,2 a -0,7 punts), segons les dades de Comptabilitat Nacional Trimestral que ha publicat l'INE. Les exportacions de béns i serveis disminueixen en cinc punts i set dècimes el seu creixement, passant del 7,4 al 1,7%. D'altra banda, les importacions de béns i serveis desacceleren en quatre punts i set dècimes el seu ritme de creixement (del 8,6 al 3,9%).

Pel que fa a la demanda interna, la despesa en consum final de les llars experimenta un creixement anual del 2,4%, set dècimes superior al del primer trimestre, com a conseqüència d'una millora generalitzada en tots els seus components, tant de béns com de serveis, excepte en el cas dels béns duradors que, tot i que segueixen presentant altes taxes de creixement, atenuen el ritme respecte al trimestre anterior.

La despesa en consum final de les administracions públiques presenta una variació anual de l'1,1%, un punt i tres dècimes superior a la del trimestre precedent, com a resultat del millor comportament de bona part dels seus components. La formació bruta de capital fix presenta una taxa de creixement de l'1,2%, dos punts i quatre dècimes superior a la del trimestre anterior.

L'anàlisi del quadre macroeconòmic des de l'òptica de l'oferta mostra que la indústria (del 0,5 a l'1,1%) i els serveis (del 0,9 al 1,5%) a nivell agregat presenten un comportament millor que el registrat en el primer trimestre del 2014; la construcció modera la seva caiguda (del -8,1 al -3,1%) i la branca de l'agricultura, ramaderia i pesca experimenta un empitjorament (del 7,4 al 0,5%). Pel que fa al mercat laboral, l'ocupació de l'economia, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, registra una variació trimestral del 0,6%, cinc dècimes superior a la experimentada en el trimestre anterior. En termes anuals, l'ocupació presenta una taxa de creixement del 0,8%, un punt i dues dècimes superior a la taxa registrada en el primer trimestre (-0,4%). Aquesta evolució suposa un increment net d'aproximadament 127 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

stats