Economia 12/07/2017

El centre d'estudis del BBVA critica la poca credibilitat dels nous objectius de dèficit fixats pel govern

Apunta també que caldrà més control de la despesa perquè l'Estat no complirà amb la recaptació prevista per a IRPF

Júlia Manresa
2 min
PREOCUPACIÓ 
 Mariano Rajoy escolta les explicacions del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ahir al Senat.

MadridRajoy ja té llum verda per començar a elaborar els pressupostos del 2018 gràcies a l'aprovació ahir del sostre de despesa i els objectius d'estabilitat. Aquesta vegada, però, els equilibris parlamentaris han forçat la modificació d'alguns punts que, a ulls dels experts del centre d'estudis del BBVA Research, són poc creïbles.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir el Congrés va passar per la mínima un sostre de despesa 1.500 milions d'euros superiors per al 2018 que aquest 2017 i uns nous objectius de dèficit per a les administracions que principalment afecten les comunitats i la Seguretat Social, ja que, mentre donen una dècima més de marge a les autonomies, l'hi resten a la Seguretat Social. Així doncs, les comunitats poden arribar a un dèficit del 0,4% del PIB el 2018, mentre que la Seguretat Social només fins a l'1,1%.

Què és i què implica el sostre de despesa?

Segons el BBVA Research, "continua sent factible el compliment de l'objectiu si la millora cíclica es destina completament a la reducció del dèficit", cosa que requereix "més control de despesa donada la creixent probabilitat que algunes partides de recaptació (IRPF) no es comportin en línia amb les previsions de l'Estat. Cal recordar que, al mateix temps que ha elevat la despesa de l'Estat, el govern ha aprovat una rebaixa de l'IRPF per a les rendes baixes a exigència de Ciutadans, que restarà uns 2.000 milions a les arques públiques.

Per això, l'entitat considera que les possibilitats que les diferents administracions assoleixin les metes individuals "és reduïda per a algunes, cosa que afecta negativament la credibilitat del procés". En aquest sentit, BBVA coincideix amb el supervisor fiscal Airef, que ja avisava que la previsió de recaptació de l'Estat és massa optimista i qualificava de poc realista la previsió de dèficit de la Seguretat Social, ja que és una de les administracions, juntament amb la central, que encara incompleix i que no el redueixen al mateix ritme.

Els vents de cua

De fet, el BBVA confia que sigui, altre cop, "el cicle econòmic" el que torni a corregir el desequilibri fiscal durant els pròxims anys. Per això, considera que el dèficit públic sí que es reduirà fins al 3,1% del PIB aquest 2017 i fins al 2,2% el 2018. De fet, els experts de Funcas, no són tan optimistes com el BBVA i asseguren que aquest any no es complirà amb l'objectiu del 3,1%, sinó que es tancarà al 3,2%.

El BBVA Research ha actualitzat aquest dimecres la seva previsió de creixement de l'economia espanyola fins al 3,3% del PIB, un impuls que ve donat per "la millora del consum intern, la caiguda de l'estalvi i l'augment del crèdit.

Per la seva banda, els experts de Funcas són una mica més moderats i apunten que l'economia creixerà un 3,1% aquest any, tot i que és una rebaixa tres dècimes superior a la seva última estimació. Funcas també assenyala la millora de la demanda interna, però també l'exterior. Per al 2018 Funcas considera que l'economia creixerà un 2,7% per una major contribució de la demanda nacional.

stats