FINANCES PÚBLIQUES
Economia 16/12/2016

El deute de les comunitats cau per primer cop des del 2007

Les autonomies rebaixen més de 840 milions el seu passiu mentre que l’Estat torna a disparar-lo

Júlia Manresa
2 min
En l’últim Consell de Política Fiscal i Financera Hisenda va fixar un límit de deute del 24,4% per a les comunitats.

MadridLes comunitats autònomes no havien parat d’acumular cada vegada més diners a la casella dels deutes des del 2007, quan el seu nivell de passiu se situava al 5,7% del seu producte interior brut (PIB). Aquest tercer trimestre, però, ha sigut el primer des d’aleshores en què aquestes administracions han aconseguit rebaixar el pes que el deute representa respecte al seu PIB. Si el segon trimestre d’aquest 2016 el deute de les autonomies espanyoles se situava al 24,9% del PIB, les últimes dades del Banc d’Espanya assenyalen que aquest tercer trimestre el percentatge ha caigut fins al 24,6%. Això encara és dues dècimes superior a l’objectiu que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, els va fixar a l’últim Consell de Política Fiscal i Financera per al conjunt de l’any. En termes bruts, són 271.980 milions d’euros en deute el tercer trimestre, 840 milions menys que el trimestre passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No tots els governs autonòmics, però, redueixen el seu deute igual. Catalunya aconsegueix estabilitzar considerablement la seva situació amb un augment de només 14 milions l’últim trimestre respecte de l’anterior, després d’acumular increments trimestrals de més de 2.000 milions des del 2007. Per això, també redueix el pes que el deute té sobre el PIB, i passa del 35,9% al 35,6%, fins als 74.400 milions. L’any passat, la Generalitat va tancar l’exercici amb un 35,7%. En aquest sentit, com que l’economia creix més que el seu dèficit, sembla que les comunitats, inclosa Catalunya, s’encaminen cap a la reducció del seu nivell de deute, que s’ha arribat a multiplicar per més de tres en el cas de Catalunya des del 2007, quan se situava al 10% del PIB.

L’Estat no baixa del 100%

I mentre que les autonomies, com ja fa temps que fan les corporacions locals, aconsegueixen reduir part d’un llast que no ha parat de fer-se més feixuc des dels inicis de la crisi, l’administració central continua acumulant cada cop més passiu. Segons les dades del Banc d’Espanya, el deute públic de l’Estat va sumar 1.379 milions d’euros més el tercer trimestre respecte al trimestre anterior. Malgrat sumar milions, però, el nivell d’endeutament s’ha reduït en pes sobre el PIB, ja que el trimestre passat s’havia escalat fins al 101%, i aquest trimestre l’avenç de l’economia ha permès fer-lo baixar al 100,3%.

Tot i això, des del desembre del 2014 l’Estat només ha aconseguit que el seu nivell d’endeutament baixés un cop del 100% del PIB (l’últim trimestre del 2015, quan va arribar al 99,8%). Però, a punt de tancar l’any, s’allunya de l’objectiu del 99,1%, una fita que el ministre d’Economia, Luis de Guindos assegura que s’assolirà perquè, tal com ha repetit diverses vegades, a finals d’exercici s’amortitzen diversos pagaments que compensen aquestes oscil·lacions trimestrals.

De moment sembla que les comunitats autònomes, sotmeses a una llei d’estabilitat exigent, són més a prop de complir amb els deures del mateix ministeri d’Hisenda que els obliga a anar rebaixant el seu deute fins al 22,7% del PIB el 2019. Però segons les últimes previsions de l’Airef o de l’FMI, l’Estat no aconseguirà que el seu deute baixi del 100% del PIB fins al 2019.

stats