ECONOMIA
Economia 14/07/2011

Itàlia paga els preus més alts de la seva història per emetre deute i arrossega de nou les borses europees a la baixa

L'emissió de bons italians no ha convençut els mercats i Roma ha hagut de col·locar bons a 15 anys amb una rendibilitat del 5,9%

Acn
2 min
La borsa de Madrid

MadridEls mercats financers confien poc en Itàlia, que aquest dimecres ha tingut problemes per col·locar tots els bons que tenia previstos i s'ha vist obligada a acceptar els preus més alts de la seva història per emetre deute. Els bons italians a 15 anys s'han adjudicat amb una rendibilitat del 5,9%. La notícia ha empès a la baixa la Borsa de Milà, que cau un 0,88%, tot i que havia començat el dia amb números positius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dificultats italianes també han afectat l'Íbex-35, que a les 14.30 hores cau un 0,7% i que en alguns moments del dia ha arribat a perdre un punt percentual. Londres, París i Frankfurt també estan en números vermells.

Itàlia ha votat aquest dijous un pla de retallades de la despesa pública.

Itàlia tenia l'objectiu de col·locar bons per un valor de 5.000 milions d'euros, però finalment n'ha col·locat per 4.970 milions. Els analistes apunten al fet que la demanda ha sigut bona, però que el cost ha sigut molt elevat per les incerteses dels mercats amb la situació de l'eurozona. De fet, la prima de risc italiana –el diferencial amb els bons alemanys– ha arribat a superar de nou la frontera psicològica dels 300 punts.

La situació dels mercats es preveu especialment volàtil en les properes hores. A Roma, el Parlament ha d'aprovar el pla de retallades del govern de Silvio Berlusconi, que preveu reduccions de la despesa de 70.000 milions entre el 2013 i el 2014 –en una xifra que inclou privatitzacions d'empreses públiques, congelació de les pensions o copagament santiari.

A més, la publicació demà dels resultats dels tests de resistència dels bancs europeus –on es preveu que algunes caixes espanyoles puguin suspendre– i les incerteses sobre la qualificació del deute nord-americà posen encara més pressió a uns mercats molt inquiets per l'estabilitat de l'eurozona.

stats