Economia 14/09/2014

Un empresari forjat a l'empresa del seu tiet

Álvarez va incorporar-se a El Corte Inglés amb 18 anys i va succeir el seu tiet i fundador dels grans magatzems

Ara
2 min
UN DIA DE JUNTA INUSUAL El president d'El Corte Inglés, Isidoro Álvarez, ahir a Madrid, minuts abans de l'inici de la junta d'accionistes del grup. La companyia tradicionalment celebra la seva trobada anual d'accionistes un diumenge d'agost.

BarcelonaIsidoro Álvarez (Astúries, 1935) va formar-se com a empresari a El Corte Inglés, l'empresa fundada pel seu tiet Ramón Areces, a qui va acabar succeint en la presidència quan aquest va morir, el 1989. Álvarez no va conèixer res més que l'imperi que va aixecar el seu tiet de segon grau i que és avui la principal cadena de magatzems espanyola i el principal exponent i defensor de la marca Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Álvarez va començar a treballar a El Corte Inglés quan tenia 18 anys –li agradava dir que havia començat "des de baix"–, però el cert és que amb només 30 anys va assumir la direcció general del grup. Amb els anys va convertir-se en un dels principals empresaris espanyols i un dels més influents, tot i que sempre va mantenir-se allunyat dels focus de la premsa.

Llicenciat en ciències empresarials per la Universitat Complutense de Madrid, va ser l'encarregat de pilotar el pla d'expansió dels magatzems i, més tard, la seva estratègia de diversificació. "La meva escola –deia– ha estat sempre El Corte Inglés i el meu mestre, Ramón Areces".

Els 70 van estar marcats per l'expansió de l'empresa cap a Barcelona, Bilbao o Sevilla. També va entrar en nous negocis com les assegurances o els viatges i va crear noves marques com Hipercor. Als 90 va venir l'absorció de Galerías Preciados.

Un dels reptes més recents de l'empresa ha estat capejar la crisi econòmica i la caiguda de les vendes, que va fer recular els beneficis durant sis anys (l'any passat van tornar a augmentar). Aquest període ha estat marcat pel refinançament de tres quartes parts del deute l'any passat, una xifra que superava els 3.800 milions. L'empresa va guanyar 8 anys més per tornar-lo i mesos més tard va signar un crèdit sindicat per gairebé 5.000 milions.

El passat mes de juliol, Álvarez va fitxar Manuel Pizarro com a adjunt a la presidència per tal de reforçar l'àrea financera. L'expresident d'Endesa i exdiputat del PP quedava així com a persona de la seva màxima confiança, tot i que el número 2 de l'empresa és el nebot d'Álvarez Dimas Rodrigo Gimeno Álvarez, que ocupa el càrrec de conseller director general.

Gimeno Álvarez va ser nomenat a la darrera junta d'accionistes de l'empresa, a l'agost. El nou conseller delegat del grup va veure's de seguida esquitxat pel seu passat, ja que el seu nom consta en documents oficials com a candidat de la Falange Española Independiente (FEI) en diferents eleccions.

stats