EMPRENEDORIA
Economia 14/06/2012

Els nous empresaris busquen inspiració i, sobretot, recursos

Elena Freixa
3 min
Els nous empresaris busquen inspiració i, sobretot, recursos

BARCELONADavid Raluy ha desenvolupat un sistema de targetes de prepagament -com les que es venen per als telèfons mòbils- que ofereix un servei de traducció per assistir els viatgers. La targeta pot oferir un crèdit d'entre 20 minuts i una hora de servei de traducció en 10 idiomes diferents, útil per solucionar amb una trucada els problemes idiomàtics que pugui tenir el turista a l'estranger. Aquest projecte, nascut fa un any, és un dels centenars que buscaven ahir captar l'atenció dels inversors al saló d'emprenedors BizBarcelona, que continua avui al recinte de la Fira de Barcelona a Montjuïc. La segona edició de la cita reuneix emprenedors, entitats financeres, fons de capital risc i institucions en una marató de contactes, sessions de formació i assessorament per acompanyar projectes d'empresa o joves negocis ja en marxa en les diferents fases de desenvolupament i creixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La zona de captació de finançament era ahir una de les més concorregudes. Sumant totes les vies possibles, el Bizbarcelona ha atret 94 milions d'inversió potencial. Entitats financeres i institucions no paraven d'escoltar ahir propostes de negocis. També hi havia vies alternatives -aquestes previ pagament- com ara l'Speed Dating, coordinada per la patronal Pimec, que va concentrar llargues cues d'emprenedors que volien una trobada de deu minuts amb un dels molts business angels (inversors privats) presents. "Cal ser originals, trencadors, ja que disposem de poc temps per entrar en detalls", deia ahir la Maria Àngels mentre esperava el seu torn.

No gaire lluny, altres emprenedors feien cua per enregistrar un vídeo de presentació del seu projecte empresarial que es penjarà al portal del saló i a YouTube. La dotzena de fons de capital risc també tenen el seu espai al saló i ofereixen la possibilitat d'una brevíssima trobada de tres minuts amb els emprenedors. Agradar-los dóna dret a una segona oportunitat per reunir-se i, amb més temps, entrar a fons en el projecte i possible inversió.

Padrins i inspiradorsEmpresaris i experts també es posen al servei de nous projectes

Entre els assistents al Bizbarcelona es barrejaven moltes casuístiques i expectatives. Alguns dels que es van apropar ahir buscaven la via per consolidar-se i d'altres una última empenta per llançar-se del tot. El programa del saló ha programat més de 300 ponències d'experts per repassar i inspirar els emprenedors en totes les fases del negoci. Entre els ponents hi ha noms com Christina Brodbeck, una de les fundadores de YouTube, i el fundador d'AutoScout24, Christopher Pommerening. Empresaris consolidats també ofereixen al Biz tutories a joves empresaris. El president d'Abertis, Salvador Alemany; el president de Roca Junyent, Miquel Roca Junyent, i l'editora de Vicens Vives, Anna Vicens, en són alguns exemples.

Herències i franquícies

Fórmules en què emprendre no vol dir partir de zero i avançar sol

El programa Reempresa obria ahir una altra possibilitat als futurs empresaris: quedar-se un negoci en traspàs. Maribel Carreras explicava als interessats que fa 30 anys que té un taller tèxtil que ara vol traspassar. Factura 1,5 milions l'any i té una cartera de clients consolidada. "Crec que també pot ser un projecte interessant per a joves dissenyadors que vulguin desenvolupar col·leccions, ja que el taller té 25 màquines", va afegir.

La franquícia pot ser una alternativa interessant per ser amo del propi negoci. El responsable de franquícies de Caprabo, Jordi Lahiguera, va defensar ahir l'emprenedoria amb el paraigua d'una marca. Caprabo ja té deu establiments franquiciats i vol arribar a 100 el 2015. El model es basa en botigues d'entre 200 i 500 metres quadrats amb una inversió d'uns 700 euros per metre.

El secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, va dir que el Govern treballa en noves línies de crèdit per a emprenedors. La línia per a autònoms i botiguers de 65 milions, avançada ahir a l'ARA, "serà el principi i no el final del suport a l'esperit empresarial", va dir.

stats