Economia 18/10/2011

El 88,3% de les empreses tenen problemes per trobar finançament

Cada vegada hi ha menys empreses que demanen crèdits a les entitats financeres. Durant el tercer trimestre han sigut 985.000 pimes (65,1%), dada que representa una nova reducció respecte a enquestes anteriors

Miquel Codolar
1 min

MadridEn el tercer trimestre d'enguany s'han incrementat les dificultats de les pimes per accedir al finançament extern. Segons l'enquesta de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) amb les cambres de comerç el 88,3% de les petites i mitjanes empreses que s'han dirigit a entitats financeres entre juliol i setembre han tingut problemes per obtenir els diners. Aquesta és la xifra més alta des que es va iniciar l'enquesta, al primer trimestre del 2009, i suposa un increment d'un 1% respecte al 87,3% de principis del 2011. De les pimes amb problemes per accedir al finançament n'hi ha 111.000 (el 13,4%) que no l'han obtingut, un percentatge inferior al del trimestre anterior. El principal motiu pel qual es deneguen els crèdits és la insuficiència de garanties.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cada vegada hi ha menys empreses que demanen crèdits a les entitats financeres. Durant el tercer trimestre han sigut 985.000 pimes (65,1%), dada que representa una nova reducció respecte a enquestes anteriors. Comparat amb el mateix trimestre del 2010 el percentatge s'ha reduït un 10%. Les empreses d'accés al crèdit denuncien que s'ha reduït el volum de finançament ofertat (36%) i que s'ha incrementat el cost del finançament (69,5%). Pel 70,8% de les pimes s'han encarit les despeses i les comissions, i el 80,3% afirma que han augmentat les exigències de garanties i avals.

L'enquesta torna a posar de relleu que la morositat és un problema clau de les petites i mitjanes empreses. Durant el tercer trimestre el 93% de les pimes ha experimentat retards en els pagaments dels clients. El retard mitjà es situa als 4,7 mesos. Pel que fa a les empreses que treballen per a les administracions, les que tenen més problemes per cobrar són les que proveeixen les administracions locals (47%), seguides de l'autonòmica (39%) i l'administració central (19%).

stats