Economia 21/08/2012

La reforma energètica enfronta els ministeris d'Indústria i Hisenda

El ministeri d'Hisenda emet un comunicat on corregeix part del que el ministre Montoro havia declarat en una entrevista a Bloomberg, criticant la reforma energètica de Soria

Vicenç Moliné
2 min

BarcelonaLa reforma energètica està tensant les relacions entre el ministres de Rajoy. Els titulars d'Indústria i d'Hisenda, José Manuel Soria i Cristóbal Montoro, han començat un debat a través dels mitjans de comunicació discutint sobre qui dels dos té l'última paraula a l'hora de crear nous impostos sobre el sector energètic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va encetar el debat filtrant als mitjans que planejava crear un nou impost, el cèntim verd, i que l'aplicaria al gas natural en lloc de gravar els carburants.

Els plans d'Indústria, però, no van agradar gaire a Cristóbal Montoro, que en una entrevista telefònica amb l'agència Bloomberg gravada dijous passat i publicada avui deixava clar que "no hi ha res decidit", després de recordar que "tot i que han decidit airejar aquesta notícia als mitjans, jo tinc la darrera paraula a l'hora de crear impostos".

En aquest sentit, el ministre d'Hisenda va insistir que la prioritat del govern és reduir el dèficit públic i que "no ens hem de distreure per coses com aquesta ni per discrepàncies en el govern".

Resposta d'Indústria

El seu homòleg d'Indústria, José Manuel Soria, ha aprofitat el comitè de direcció del PP de Canàries, que ha presidit aquest migdia, per respondre a Montoro.

Soria ha recordat que "les competències en el si del govern estan molt ben delimitades i, per tant, qualsevol tipus de proposta o mesura en matèria de reforma energètica correspon, com no pot ser d'altra forma, al ministeri d'Indústria, sense perjudici d'altres departaments, fonamentalment els de contingut econòmic, que lògicament han d'opinar".

El titular d'Indústria ha insistit que la decisió definitiva es discutirà en el si del govern i s'adoptarà de forma col·legiada, com s'ha fet en anteriors ocasions.

Com a exemple, Soria ha assenyalat una decisió del ministeri d'Hisenda, que al desembre va proposar apujar l'IRPF. El consell de ministres ho va aprovar de forma col·legiada i més tard es va haver d'augmentar l'IVA, una decisió que també es va adoptar de forma col·legiada.

Finalment, el ministeri d'Hisenda, ha emès un comunicat reconeixent la potestat del ministeri d'Indústria en matèria d'energia alhora que matisava les declaracions de Montoro menystenint el dèficit de tarifa.

Tot i això, el comunicat recorda que qualsevol proposta d'una altre ministeri en matèria impositiva ha de ser coordinada amb el ministeri d'Hisenda. A més, insisteix en que la reforma energètica encara no s'ha discutit a nivell oficial i s'ha limitat a contactes informals entre els ministeris.

stats