ECONOMIA
Economia 02/01/2012

Rajoy vol allargar la vida de la central nuclear més antiga d'Espanya

El nou ministre d'Indústria anuncia que vol revocar l'ordre de tancament de Santa María de Garoña, fixat per al 2013, i posposar-lo fins al 2019

Efe
2 min
UNA DE LES VUIT CENTRALS ATÒMIQUES ESPANYOLES
 La central de Santa María de Garoña, a Burgos, és una de les vuit nuclears espanyoles. Amb una potència de 466 megawatts, es va inaugurar el 1971 i està participada al 50% pels grups elèctrics Iberdrola i Endesa. La seva vida  útil s'acabava el 2009, però el CSN va aconsellar una pròrroga de deu anys.

MadridEl ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha dit aquest dilluns que té la "voluntat i la intenció de revocar" l'ordre ministerial per la qual s'anticipava el tancament de la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos) l'any 2013.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Soria ha recordat que l'anterior govern del PSOE va decidir que l'activitat de la central no fos fins al 2019, sinó fins al 2013, i que ho va fer mitjançant una ordre ministerial que ell vol modificar d'acord amb el Consell de Seguretat Nuclear, "que ha de determinar si està en les condicions per continuar o no".

Segons la seva opinió, Espanya no pot infrautilitzar aquests cinc anys de producció d'energia de la central de Garoña, sinó que ha d'aprofitar millor el conjunt dels recursos energètics de què disposa.

José Manuel Soria ha apuntat que és veritat que dels vuit reactors nuclears que hi ha a Espanya el de Garoña no és un dels de gran producció, ja que la potència total instal·lada a Espanya és d'uns 100.000 megawatts i Garoña en produeix uns 400. Tot i això, ha insistit que pot seguir produint energia "neta i barata" fins l'any 2019.

El ministre ha assegurat que té el mandat del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d''arreglar el problema seriós" que, a través de l'energia, té la "competitivitat" a Espanya.

L'empresa propietària de la central, Nuclenor, ha assegurat que segueix treballant amb la vista posada al 2013, tot i les paraules del ministre José Manuel Soria.

Una portaveu de Nuclenor, participada en un 50% per Endesa i Iberdrola, ha assegurat que la planta compleix "taxativament" amb l'ordre de clausura per al 2013.

Revertir l'ordre, emesa per la cartera de l'anterior ministre Miguel Sebastián, "no deu ser complicat", encara que no sigui una qüestió "habitual", ha afegit la portaveu.

La nova ordre que sorgeixi haurà d'incorporar una pròrroga de l'autorització per seguir operant encara que, en primer lloc, el ministeri d'Indústria ha de demanar al CSN que l'informi de quin és l'actual situació o estat de Garoña.

El reactor, que es va connectar a la xarxa el 1971 i té una potència de 460 megawatts, és el més antic dels que funcionen a l'Estat.

stats