Economia 15/08/2012

El govern espanyol negocia amb Brussel·les una solució per als afectats per les preferents

Els clients podrien patir pèrdues inicials d'entre el 50% i el 70%, però recuperarien la inversió en un període d'entre quatre i sis anys, segons informa el diari britànic 'Financial Times'

Acn
2 min

LondresEl govern espanyol està negociant amb Brussel·les una possible sortida per als milers de petits inversors que s'han vist atrapats en les participacions preferents d'alguns bancs i caixes, segons publica aquest dimecres el 'Financial Times'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El diari apunta que Madrid intenta convèncer la Unió Europea perquè el rescat del sector bancari inclogui un compromís segons el qual els petits inversors minoristes pateixin una quitació però, amb els anys, recuperin tots els diners. El diari assegura que els clients amb preferents podrien patir pèrdues inicials d'entre el 50% i el 70%, però que la inversió es retornaria a través dels mateixos bancs en un període d'entre quatre i sis anys.

La informació del 'Financial Times', que cita "fonts properes a les negociacions", assegura que les converses del govern de Mariano Rajoy amb el comissari de la Competència, Joaquín Almunia, són "fluides".

Tot i que parla d'una possible quitació d'entre el 50% i el 70% i un retorn de la inversió en un màxim de sis anys, el diari assegura que "no s'ha pres cap decisió final sobre el nivell exacte de la quitança ni dels interessos". Amb tot, el text assenyala que hi ha la "confiança" entre "alts càrrecs i executius" que "l'estructura bàsica de l'acord serà acceptada per Brussel·les".

Després del consell de ministres espanyols del 24 d'agost, i sobretot a partir del setembre, es podrien conèixer més detalls de les negociacions.

Segons les dades de Barclays citades pel 'Financial Times', els bancs i caixes espanyoles van col·locar uns 30.000 milions d'euros en preferents a petits clients. Ara, moltes d'aquestes persones consideren que van ser enganyades per entrar en una inversió perillosa i no poden recuperar els seus estalvis. La polèmica de les preferents, i el fet que en un primer moment el rescat bancari d'Europa no diferenciï entre els petits i els grans inversors, ha generat molta preocupació a l'Estat.

De fet, diversos clients afectats han portat el seu cas als tribunals.

stats