ENERGIA
Economia 14/09/2012

El govern espanyol ingressarà 2.700 milions amb nous impostos a la generació elèctrica

La prioritat de la reforma energètica és acabar amb el dèficit de tarifa, que ascendeix ja a 24.000 milions d'euros

Ignasi Pujol
1 min
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres la reforma del sistema energètic –que portava mesos ajornant-se–, segons ha explicat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El decret llei inclou un conjunt de mesures fiscals que tenen com a objectiu principal acabar amb el dèficit tarifari, que ascendeix ja a 24.000 milions d'euros. El dèficit tarifari és la diferència entre els ingressos reals i els costos del sistema elèctric, que creix a un ritme de 5.000 milions d'euros anuals i esdevenia ja, segons ha explicat la vicepresidenta, una amenaça per al dèficit públic de l'Estat. Els nous tributs aportaran uns ingressos addicionals de 2.700 milions d'euros a l'Estat, segons ha explicat el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

Hi haurà quatre tipus d'impostos: dues taxes a les nuclears (una per a la generació i una per a l'emmagatzematge de residus atòmics), impostos especials, un cànon per a la generació hidroelèctrica i un tribut del 6% per a tot tipus de fonts de producció.

Respecte als impostos especials, Soria ha explicat que s'aplicarà l'anomenat cèntim verd al gas natural, de forma que s'ha descartat la seva imposició sobre la gasolina.

El ministre també ha assegurat que el 2013 el sistema elèctric espanyol ja no serà deficitari.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Sáenz de Santamaría ha explicat que, sense aquesta reforma, el rebut de la llum s'hauria hagut d'encarir en un 43% de mitjana.

stats