Economia 16/03/2012

El govern espanyol autoritza Repsol a buscar petroli a les Canàries

Coalició Canària lamenta que la decisió s'hagi pres de forma unilateral i "d'esquenes" a les institucions i a la societat de l'arxipèlag

Efe
2 min

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'autorització necessària perquè Repsol pugui fer prospeccions petrolíferes a les costes de Fuerteventura i Lanzarote, segons ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Soraya Sáenz de Santamaría ha assenyalat que després reforçar les mesures de protecció ambientals s'ha convalidat la normativa per poder explorar l'existència de reserves en unes bosses situades a uns 60-70 quilòmetres de les costes de les illes Canàries.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ja va avançar aquesta setmana que Espanya no es podia permetre el luxe de prescindir de prospeccions petrolíferes, com és en el cas de Canàries, i que "es donaria suport" a les empreses que contribueixin a reduir la dependència energètica.

L'executiu espanyol ja havia concedit a Repsol permisos per buscar hidrocarburs en aigües pròximes a Canàries el 2001, però el Tribunal Suprem els va revocar el 2004, en considerar que contenien defectes en matèria de control mediambiental.

Tant el govern de Canàries com el parlament autonòmic ja van mostrar el seu rebuig a la iniciativa, des del moment en què es van conèixer els plans de l'executiu de Rajoy per reprendre els permisos. Avui mateix, poc després de conèixer la decisió del consell de ministres, Coalició Canària ha lamentat que la decisió s'hagi pres de forma unilateral i "d'esquenes" a les institucions i a les societats de l'arxipèlag.

Les institucions canàries posen en dubte que aquestes activitats petrolíferes beneficiïn l'economia de l'arxipèlag i, a més, adverteixen del dany que pot ocasionar pel turisme, la principal activitat econòmica de les illes, un potencial vessament de cru.

El govern canari ha anunciat, fins i tot, que està disposat a aprovar un impost sobre aquesta activitat que faci que l'explotació dels pous petrolífers no resulti rendible i dissuadeixi les empreses de continuar amb les prospeccions.

stats