DÈFICIT
Economia 04/07/2012

El govern espanyol prepara un paquet de mesures per retallar fins a 30.000 milions d'euros

La xifra, equivalent al 3% del PIB espanyol, podria implicar una reducció en els salaris dels funcionaris, la congelació de les pensions, la rebaixa dels subsidis d'atur i el tancament de televisions públiques, segons Reuters. Hisenda admet que prepara nous ajustos però nega categòricament haver-ne quantificat el valor

Ara
1 min
EN PROBLEMES  El president espanyol, Mariano Rajoy, arribant a la cimera de líders europeus a Brussel·les, ahir.

BarcelonaEl govern espanyol ultima una gran retallada de fins a 30.000 milions d'euros per complir els objectius de dèficit que imposa Europa, segons ha informat l'agència Reuters citant fonts properes a l'executiu de Rajoy. El govern, però, ha negat categòricament la informació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les mateixes fonts, la xifra, equivalent al 3% del PIB espanyol, suposarà l'aplicació de mesures com aquestes:

  • Reduir els salaris dels funcionaris
  • Congelar les pensions
  • Rebaixar els subsidis d'atur
  • Tancar televisions públiques
  • Apujar l'IVA
  • Crear nous peatges a les autopistes

Algunes d'aquestes mesures es podrien aplicar la setmana vinent, mentre que d'altres es podrien anunciar a l'estiu, quan es preparin els pressupostos per als propers anys. "La idea és implementar retallades equivalents al 3% del producte interior brut. Tot està sent revisat", ha explicat una de les fonts.

Un portaveu del ministeri d'Hisenda consultat per l'ARA ha negat categòricament la informació. Ha assegurat que el govern espanyol encara no sap quin serà el valor total dels ajustos perquè s'estan dissenyant i estudiant les diferents possibilitats. "No s'ha pres cap mesura i no s'ha fet cap quantificació", ha afegit. El portaveu d'Hisenda no ha volgut entrar a valor les possibles retallades, com per exemple la pujada de l'IVA, però ha descartat, tal com apuntava Reuters, que l'executiu es plantegi tancar televisions autonòmiques ja que va aprovar fa un mesos un decret que permet que les autonomies que ho desitgin puguin privatitzar les seves televisions.

stats