Economia 13/03/2012

El govern espanyol accepta rebaixar mig punt més el dèficit públic i complirà amb el nou 5,3% exigit per l'Eurogrup

De Guindos diu que l'Estat té "un compromís renovat" amb la consolidació fiscal, però evita detallar d'on retallarà els 5.000 milions addicionals

Laia Forès
1 min

Brussel·lesEspanya acatarà les exigències dels socis de l'euro. El govern espanyol ha anunciat que accepta la demanda feta ahir a la nit per l'Eurogrup d'aplicar una retallada addicional del 0,5% del PIB en els pressupostos d'aquest 2012 i fixar el dèficit en el 5,3%. Així ho ha confirmat aquest dimarts el ministre d'Economia Luis de Guindos des de Brussel·les, on participa en una reunió de titulars de Finances dels Vint-i-set.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern de Mariano Rajoy renuncia així al seu propi sostre de dèficit per a aquest any, que havia fixat unilateralment en el 5,8%, i es compromet a retallar 5.000 milions d'euros addicionals. Als governs de l'euro no els havia fet gens de gràcia, que Madrid no hagués consultat ni pactat amb Brussel·les la flexibilització del dèficit per aquest any, i en la reunió d'ahir de l'Eurogrup van decidir demanar a Espanya aquesta retallada addicional. Tot i això, els socis de la moneda única van lloar les reformes i retallades que ja ha posat en marxa Espanya.

No obstant això, De Guindos no ha precisat d'on es reduiran els 5.000 milions d'euros. El ministre espanyol ha dit que l'Estat té un "compromís renovat" amb la consolidació fiscal i les reformes després que el que es va marcar el govern anterior, del 4,4% del PIB, es demostrés "irreal". Luis de Guindos ha destacat també que la Unió Europea ha acceptat que el govern popular ha rebut una "herència molt més complicada del que s'havia dit a Brussel·les". De fet, tot i l'exigència de retallar l'equivalent al 0,5% del PIB, l'eurozona accepta suavitzar l'objectiu per a aquest any i el fixa en el 5,3%, per sobre del 4,4% pactat per l'anterior govern socialista.

stats