Economia 18/06/2012

La prima de risc espanyola tanca a 574 punts, un nou rècord des de la creació de l'euro

La victòria dels partits pro rescat a Grècia no aconsegueix calmar la pressió sobre el deute espanyol. La prima de risc ha arribat a fregar els 590 punts bàsics en una jornada en què la borsa ha caigut un 2,96%

Ara
2 min
La prima de risc espanyola supera per primera vegada els 570 punts bàsics / EFE

BarcelonaLa prima de risc espanyola ha reaccionat al resultat de les eleccions gregues amb una forta escalada, que l'ha portat a tancar en els 574 punts bàsics tot i haver fregat els 590. Ni la victòria dels partits pro rescat a Grècia, ni l'expectativa que de la cimera del G-20 a Los Cabos arribin solucions a la crisi de la zona euro han convençut els inversors de la capacitat d'Espanya per pagar els seus deutes, pels quals ja ha d'oferir un 7,15% en el cas dels bons a 10 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La diferència entre el bo espanyol i alemany a 10 anys, que divendres va tancar en 543,6 punts, el màxim històric, ha iniciat la sessió amb un lleuger descens que permetia pensar que la victòria de Nova Democràcia a Grècia havia tingut un efecte balsàmic sobre el deute dels països perifèrics. Aviat, però, els inversors han aguditzat la seva desconfiança cap a la capacitat espanyola de pagar el que deu i han disparat l'indicador a màxims històrics, amb l'interès per sobre del crític 7%, la frontera que, en general, es considera que tanca l'accés als mercat per l'alt nivell de risc que suposa. Tot i els problemes d'Espanya, el BCE ha arribat a la catorzena setmana sense comprar deute en el mercat secundari i la prima de risc espanyola s'ha enfilat fins als 589 punts cap a les tres de la tarda, amb un tipus d'interès del 7,24.

L'Íbex, després d'una setmana d'importants guanys, ha fet marxa enrere arrossegat pels bancs, els més afectats pels problemes de finançament del Tresor espanyols. El selectiu espanyol ha perdut un 2,96% i s'ha quedat en els 6.519 punts. Bankia ha liderat un dia més les pèrdues, amb un descens del 9,35%, seguit del Popular, que ha perdut un 5,32%, i Santander, amb una pèrdua del 4,82%. El BBVA ha retrocedit un 4,44%. International Airlines Group ha estat dels pocs que no han registrat pèrdues, i ha obtingut un guany del 3,59%.

De les borses europees, Frankfurt i Londres han sigut les úniques que han registrat guanys, pujant un 0,1% cada una. París ha perdut un 1% i Milà ha igualat la borsa espanyola perdent un 2,9%.

L'euro també ha sofert i s'ha devaluat un 1,26% fins a valdre 1,2563 dòlars.

stats