Economia 22/05/2012

La banca espanyola necessita una injecció de capital de fins a 60.000 milions més

L'Institut Internacional de Finances, que agrupa els banquers de tot el món, alerta que la majoria de les pèrdues es concentren en les caixes

Efe
2 min

WashingtonLes pèrdues de la banca espanyola podrien situar-se entre els 218.000 i els 260.000 milions d'euros, i necessitarien una injecció de capital extra d'entre 50.000 i 60.000 milions d'euros, ha informat avui l'Institut Internacional de Finances (IIF).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La majoria d'aquestes pèrdues es concentren en les caixes, on l'IIF assegura que un "nombre significatiu necessitarà assistència governamental".

"El gruix d'aquestes pèrdues estaria concentrat en els balanços d'actius immobiliaris, que estan concentrats a la caixes", afegeix el IIF, que engloba més de 400 entitats financeres internacionals.

En la seva anàlisi mensual de l'economia de maig, l'associació de banquers va afegir que les perspectives suggereixen que les pèrdues estarien més a prop del pitjor escenari pels adversos pronòstics macroeconòmics, especialment pel que fa al creixement i atur.

L'IIF destaca, però, que aquestes necessitats de capital extra, entre 50.000 i 60.000 milions d'euros, representen només el 5% del PIB d'Espanya, si s'assumeixen unes provisions de 190.000 milions d'euros.

L'associació de banquers compara aquestes exigències de recapitalització amb les d'Irlanda, que eren del 33% del PIB en plena crisi.

Alhora, ha destacat que la part positiva a Espanya és que "els grans i internacionalment actius bancs espanyols haurien de tenir poques dificultats per finançar les provisions addicionals requerides".

En un context més ampli, l'IIF subratlla que les tensions a l'eurozona han tornat al primer pla després d'una període de "calma relativa" en el segon trimestre.

"Les previsions dels mercats s'han tornat negatives arrossegades pels resultats electorals, les renovades preocupacions sobre la salut del sector banquer espanyol i les discussions sobre la sortida de Grècia de l'euro", explica l'IIF.

L'agrupació de banquers, que va liderar les negociacions per a la la quitança del 50% del deute grega en mans privades, va informar que les seves previsions estan basades "en la premissa que finalment les autoritats polítiques europees actuaran per evitar el pitjor desenllaç, que és essencialment un trencament en la divisa comú".

stats