Economia 27/10/2011

Europa calcula que la banca espanyola necessitarà 26.161 milions d'euros

En total, els bancs europeus han de recapitalitzar-se amb 106.447 milions, segons ha anunciat l'Autoritat Bancària Europea

Laia Forès
2 min
Nicolas Sarkozy i José Luis Rodríguez Zapatero, a Brussel·les, on se celebrava la cimera de la UE / EFE

Brussel·lesL'Autoritat Bancària Europea calcula que les entitats bancàries espanyoles necessitaran recapitalitzar-se amb 26.161 milions d'euros, segons una primera estimació feta per l'ABE. D'acord amb l'EBA, aquests diners són els que requereixen els cinc grans bancs espanyols: Santander, BBVA, Bankia, CaixaBank i Popular. L'EBA estima que la depreciació del deute públic tindrà un impacte de 6.290 milions en els bancs de l'Estat, ja comptats a la xifra global.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El regulador comunitari estima que la nova injecció de capital a la banca europea costarà 106.447 milions d'euros a tota la UE, dels quals una quarta part correspon als bancs espanyols. Només les entitats gregues tenen un forat de capital més gran que els d'Espanya. El càlcul per a Grècia és de 30.000 milions.

L'EBA ha fet públiques aquestes dades després de l'acord anunciat aquesta tarda pels caps d'Estat i de govern de la UE reunits a Brussel·les sobre la nova injecció de capital al sector europeu. S'exigirà als bancs un mínim de capital estructural del 9% per evitar problemes de liquiditat quan es pacti l'impagament de prop del 50% del deute grec. Les entitats que actualment no disposin d'aquest capital hauran de buscar finançament addicional abans del juny del 2012.

Els 26.161 milions d'euros que necessitarien els banc espanyols serien per poder arribar al 9% de capital disponible. Es tracta d'una estimació molt superior a la que havia fet el govern espanyol, d'uns 5.000 milions. L'EBA no ha tingut en compte a l'hora de fer el càlcul les reserves que tenen els bancs espanyols per fer front a la crisi.

Madrid diu que quedarà en 17.000

Segons fonts del govern de Zapatero, els socis europeus acceptaran que els bons convertibles que tenen els bancs espanyols comptabilitzin com a capital estructural, de tal forma que la necessitat de capital addicional passarà de 26.161 a 17.000.

stats