CRISI FINANCERA
Economia 29/08/2012

Els bancs espanyols pateixen la pitjor retirada de dipòsits de l'euro

La retirada de dipòsits dels bancs espanyols va ser de 74.200 milions d'euros al juliol, el rècord de l'era euro i més que en tot el 2011, segons el BCE. El govern espanyol nega una fuga "significativa".

Dani Sánchez Ugart
2 min
EL RESCAT DISPARA LA DESCONFIANÇA
 La retirada de dipòsits dels bancs espanyols es va disparar el mes després que l'Eurogrup concedís el rescat bancari a l'Estat, al juny. A la foto, la seu central de Bankia a Madrid.

BARCELONA.En només un mes, al juliol -un després que Espanya demanés el rescat financer-, els estalviadors i inversors van retirar 74.225 milions d'euros en dipòsits dels bancs de l'Estat, gairebé tres quartes parts del total de l'ajuda que l'Eurogrup va concedir al govern espanyol per recapitalitzar el sistema financer i un 4,6% del total de dipòsits (1,508 bilions). És el rècord de l'era euro i, des que el Banc Central Europeu (BCE) publica aquestes dades -va començar el 1997-, la retirada de dipòsits mai no havia arribat ni a la meitat d'aquesta xifra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, no cal mirar gaire enrere per trobar el màxim anterior. Va ser al maig d'aquest mateix any, quan els dubtes sobre el contagi grec planaven sobre l'economia espanyola. El rècord, però, ha quedat empal·lidit per les noves dades: aleshores es van retirar 33.157 milions.

Aquestes estadístiques només tenen en compte els dipòsits i no altres productes del sistema financer, però són una mostra dels dubtes dels inversors i estalviadors en la seguretat dels seus diners a les entitats financeres. El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va negar ahir que s'hagi produït una "retirada significativa" de dipòsits a Espanya, però va admetre que hi ha hagut un canvi d'emplaçament dels estalvis a altres fórmules, com els pagarés bancaris, informa Joan Faus. "No em consta que a nivell agregat s'hagi produït una retirada significativa del sistema", va afegir Latorre.

"Factors estacionals"

La contundència de la fuga, però, fa pensar que els inversors haurien desplaçat els seus actius a altres productes, com els bons del Tresor, que ofereixen una rendibilitat més alta que els dipòsits, malgrat que aquests últims estan assegurats, fins a 100.000 milions d'euros, pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD). El paper d'aquest mecanisme en el rescat d'algunes entitats, com la CAM, però, l'ha deixat en una precària situació de solvència. De fet, en l'últim any el FGD va tancar l'exercici amb un dèficit de gairebé 8.000 milions d'euros.

Fonts del Banc d'Espanya van assegurar ahir que el nou rècord en la retirada de dipòsits es deu a "factors estacionals" i no a una fuga. "El juliol és un mes de molta despesa per a les famílies i les empreses han de pagar els impostos", van argumentar. El mes de juliol del 2011, però, amb les mateixes condicions d'estacionalitat, la fuga de dipòsits va ser molt inferior, de 26.000 milions. De fet la retirada ha superat tot l'any passat, que va ser de 50.800 milions. Segons el regulador, la major part de la fuga correspon a fons de titulació -que fan emissions de deute assegurades amb crèdits-, que no han pogut fer noves emissions i han hagut de retirar els dipòsits, però no impliquen noves necessitats de finançament per als bancs.

stats