Economia 02/12/2011

Els estalvis de tota la vida, atrapats en el 'corralito' de l'Aldea

L'Ajuntament busca una solució per a les "nefastes" conseqüències per a alguns dels afectats, que "ho han perdut tot"

Agències
2 min

El ple de l'Ajuntament de l'Aldea ha aprovat una declaració, per la via d'urgència, en suport a les famílies del municipi afectades per la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa del municipi. Els tres grups polítics en representació al consistori, ERC, PSC i CiU, han reconegut la "gravetat" de la situació -ja que molts veïns tenien la totalitat dels seus estalvis a l'entitat del poble-, però han coincidit a transmetre un missatge d'esperança.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'alcalde, Dani Andreu, ha recomanat als afectats que s'uneixin per tenir més força jurídica, i ha assegurat que ja s'ha posat en contacte amb la Generalitat per buscar possibles sortides per "apaivagar" les "nefastes" conseqüències del concurs.

"Està sent un dels dies més difícils per a l'Aldea, volem expressar la nostra solidaritat amb els afectats, i volem dir-los que tornarem a lluitar, sofrir i vèncer, i aquest poble s'aixecarà", ha manifestat l'alcalde.

Andreu ha explicat, visiblement emocionat, que la situació de moltes famílies és "molt greu", i que, tot i que es desconeix la quantitat real d'estalvis que podrien haver dipositat a la secció de crèdit, l'import superarà els 6 MEUR. L'alcalde ha explicat també que el saló de plens de l'Ajuntament acollirà a les set de la tarda una assemblea d'afectats, on es podrien acordar mesures a emprendre. "Els hem aconsellat que s'uneixin per tenir més força jurídica", ha explicat Andreu.

Tant l'alcalde com el portaveu de CiU, Xavier Royo, han explicat que s'han posat en contacte des d'aquest dijous, quan van saber la notícia, amb la Generalitat -tant amb el delegat del Govern com amb les conselleries d'Agricultura i d'Economia- per intentar trobar mesures que puguin minimitzar l'impacte que la situació pot provocar en les famílies afectades. "Hi ha gent que tenia tots els diners de la jubilació, els estalvis de tota la vida, i ara no té res", ha detallat.

A més, com que no es consideren entitats financeres no estan emparades pel Fons de Garantia de Dipòsits del Banc d'Espanya, per la qual cosa la situació pot portar a la liquidació de la cooperativa i la venda dels seus actius per restituir els diners als clients de la secció de crèdit.

Per tot això, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha afirmat avui que les seccions de crèdit "són les úniques entitats que estan mantenint el finançament en el sector agrari, mentre les entitats financeres l'han reduït un 11,2% en l'últim any".

A més d'intentar que puguin haver-hi ajuts directes o indirectes per als afectats, els grups polítics estudiaran si l'Ajuntament pot contribuir a mitigar la situació amb una requalificació dels terrenys de la cooperativa, que ja estava previst fer quan s'aprovés el pla d'ordenació urbanística. "Farem tot el que estigui de la nostra mà per ajudar al municipi", ha afegit.

Andreu també ha explicat que s'ha requerit tota la informació a la cooperativa per conèixer de primera mà què ha passat.

El saló de plens acollirà aquesta tarda, a les set, una assemblea d'afectats on es podrien decidir les mesures a emprendre.

stats