Crisi del deute
Economia 11/07/2011

La zona euro pacta el fons permanent de rescat

Els ministres de finances de zona euro han signat avui el tractat per a la creació del fons de rescat permanent que s'encarregarà d'assistir, a partir de l'1 de juliol de 2013, als països amb dificultats de finançament.

Redacció
2 min

Brusel·les p { margin-bottom: 0.21cm; } Els estats de l'euro van decidir durant la passada tardor la creació del Mecanisme d'Estabilitat Europeu (ESM, segons les seves sigles en anglès) que es tracta d'una institució semblant al Fons Monetari Internacional que es pretén que substitueixi el fons de rescat ideat com una mesura temporal al maig de 2010 per evitar el contagi de la crisi grega.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fons de rescat permanent tindrà un capital subscrit de 700.000 milions d'euros, de manera que pugui efectuar préstecs als països en crisis per valor de 500.000 milions sense perdre la nota de les agències de qualificació que és la que permet aconseguir finançament a bon preu.

Del total dels 700.000 milions, 80.000 milions s'aconseguiran mitjançant aportacions directes de capital per part dels Estats de la zona euro, i els 620.000 milions restants s'aportaran com a capital mobilitzable i de garantia.

Segons els càlculs fets al març, Espanya hauria d'aportar 9.523 milions de capital, la meitat en 2013, i els altres 73.804 milions com a capital mobilitzable i de garanties fins a sumar així un total de 83.328 milions d'euros.

El fons de rescat permanent també podrà comprar bons sobirans al mercat primari per alleujar la pressió sobre els països amb problemes, encara que aquesta mesura sempre estarà subjecta a un programa amb estrictes condicions per al país beneficiari.

El fons permanent també articularà l'aportació dels inversors privats en els futurs rescats, una participació que s'articularà cas per cas en funció d'un examen sobre la viabilitat del deute del país en qüestió.

El passat 20 de juny, la zona euro va acordar introduir una modificació en el fons de rescat permanent per evitar danyar als països com Portugal, Grècia i Irlanda que ja han estat objecte d'un programa d'ajuda tant per part de la UE com del FMI.

La modificació afectarà a la integració del sector privat en el cas que es concedeixin ajudes a aquests països mitjançant aquest nou instrument a partir de 2013.

En el cas que hagi de ser emprat per ajudar als països que ja han estat objecte d'un rescat, el fons permanent no establirà preferències de cobrament enfront d'altres creditors, per "facilitar" que aquests països puguin tornar al més aviat possible a finançar-se amb normalitat al mercat.

Perquè l'ESM pugui entrar oficialment en vigor és necessari esmenar el tractat sobre el seu funcionament a la UE que, posteriorment, haurà de ser ratificat pels països que l'integren.

stats