CRISI DEL DEUTE
Economia 04/02/2011

L' eurozona accepta el "pacte per la competitivitat" exigit per Alemanya

L'acord s'ha interpretat com la contrapartida exigida per Berlín com a condició per augmentar la capacitat de finançament del fons de rescat

Efe
1 min
La cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Nicolas Sarkozy

Brussel·lesEls caps d'Estat i de Govern dels països de l'euro han acceptat avui impulsar el "pacte per la competitivitat" exigit per Alemanya com a condició per admetre un augment del fons de rescat de la zona euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Angela Merkel i Nicolas Sarkosy han presentat aquesta iniciativa per fomentar la convergència econòmica a la regió com una resposta "estructural" a la crisi de la zona euro, després de les mesures "d'urgència" adoptades l'any passat per sortir al rescat de Grècia i Irlanda.

Encara que cap dels dos líders ha mencionat les iniciatives concretes que constituiran aquest pacte, Merkel ha avançat algunes de les seves idees, com l'eliminació de les clàusules de pujada salarial indexades a la inflació, una major harmonització fiscal, la prohibició per llei de dèficits públics excessius o l'augment de l'edat de jubilació.

El reforçament del fons forma part d'un conjunt de mesures més ample que inclou un increment de la vigilància sobre els països sotmesos a pressions del mercat per part de la Comissió Europea i el Banc Central Europeu. També incorpora una millora de les condicions dels programes d'assistència financera a Irlanda i Grècia, la celebració d'una nova ronda d'exàmens de solvència a la banca o l'enduriment de la disciplina fiscal.

El president del Govern Espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va donar el seu suport a aquest pacte durant la visita de Merkel a Madrid, encara que va evitar pronunciar-se sobre alguns aspectes com la pujada salarial lligada a la productivitat, que va deixar en mans dels agents socials.

stats